duminică, 8 mai 2011

Reguli pentru siguranta animalelor de companie in perioada sarbatorilor de iarna

Ispita...
Ispita...
Sarbatorile  de Craciun cu brazi, decoratii sclipitoare si mese festive sunt speciale pentru oameni, insa nu poate fi vorba de acelasi lucru in cazul animalelor.
 Un Craciun fara peripetii
Fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN va atrage atentia asupra catorva dintre cele mai frecvente pericole carora le sunt expuse animalele de companie in perioada sarbatorilor de iarna.
 Ornamentele colorate de Craciun sunt ca un magnet pentru multe animale de companie, in special pentru caini, pisici si pasari. De multe ori acestea le mesteca pentru a le examina si le inghit accidental, lucru care poate reprezenta un risc pentru acestea. 
Martina Schnell, expertul VIER PFOTEN in animale de companie sfatuieste detinatorii de animale sa fie atenti la alegerea decoratiilor de Craciun, verificand daca acestea pot fi daunatoare pentru animale.
 Pisicile si chiar unii caini sunt atrasi de bradul de Craciun, fiind tentati sa sara in ramurile acestuia. De aceea, este foarte important ca bradul de Craciun sa fie bine fixat si intr-un loc ferit.
 Globuletele si beteala care contin plumb nu sunt indicate pentru cei care detin animale de companie. Decoratiile confectionate din materiale naturale precum lemn sau pai sunt o alternativa, daca acestea nu au agatatori metalice.
 Lumanarile sunt un alt element de decor pe care detinatorii de animale trebuie sa le foloseasca cu atentie, pentru a evita producerea de incendii. Instalatia electrica este o buna alternativa si confera mai multa siguranta atat oamenilor cat si animalelor. Chiar si in aceste conditii, animalele de companie nu trebuie sa fie lasate nesupravegheate in preajma bradului de Craciun, fiind de multe ori tentate sa roada firele electrice.     
 Desi ar putea parea inofensive, sprayurile pentru curatat ferestre si improspatat aerul pot fi un pericol pentru animalele de companie, cainii mai ales fiind tentati sa le linga sau sa le roada. Cel mai frecvent acestea contin substante toxice, de aceea acestea trebuie sa fie depozitate in locuri in care petul dumneavoastra nu are acces.         
Si anumite plante de sezon pot fi periculoase pentru animalele de companie. Vascul, de exemplu este otravitor.
Uneori animalele de companie sunt luate de catre stapani la petrecerile de Craciun.  Este foarte important ca resturile de mancare (oasele de pui, peste) sa fie puse intr-un loc inchis astfel incat animalele sa nu aiba acces la ele.
De asemenea, ciocolata si dulciurile nu sunt recomandate pentru animale.  Ciocolata contine teobromina (alcaloid prezent in cacao), o substanta deloc indicata pentru caini si pisici.
 Anul Nou poate fi un eveniment stresant pentru animale
Pentru multe persoane pocnitorile, rachetele si artificiile sunt o parte esentiala a Anului Nou. Cu toate acestea, zgomotul si luminile sunt foarte suparatoare, creand panica pentru animale.
VIER PFOTEN va recomanda cateva masuri de precautie astfel incat Anul Nou sa fie trecut cu bine si de catre animalele de companie.
 In zilele dinaintea Revelionului, cainii n-ar trebui plimbati fara lesa. Petardele aruncate din greseala langa ei ii pot face sa intre in panica si sa fuga.
 Martina Schnell, expert VIER PFOTEN in animale de companie: “De Revelion, pisicile si cainii nu ar trebui lasati nesupravegheati in afara casei. Animalele mici, pisicile si pasarile sunt protejate cel mai bine daca sunt tinute intr-o camera linistita, cu ferestre inchise si acoperite. Cel mai responsabil lucru este ca animalul sa nu ramana singur acasa de Revelion.”
 Cainii sunt cei mai fericiti in apropierea stapanului. Cu toatea acestea, nu ar trebui sa fie lasati afara in timpul focurilor de artificii si in nici un caz luati in pietele publice pentru a le urmari. Pentru ei zgomotul continuu si agitatia sunt o povara prea mare. In plus, fumul sulfuros eliberat de artificii poate irita mucoasa nazala si conjunctivala.
Cainii speriati nu ar trebui linistiti, intrucat aceasta confirma sentimentul lor de insecuritate. Proprietarii care raman calmi si isi pastreaza sangele rece, ignorand teama cainelui, emana siguranta necesara. Animalelor care sunt deosebit de sensibile li se poate administra un sedativ slab, dar numai la recomandarea medicului veterinar.
 Martina Schnell, expert VIER PFOTEN in animale de companie: “Oamenii preocupati de bunastarea animalelor ar trebui sa se abtina de la achizitionarea artificiilor sau rachetelor. Cea mai mare favoare pe care o putem face animalului nostru de companie este sa petrecem Revelionul cu el intr-un mediu familiar si mai ales linistit.
Trebuie mentionat in egala masura, ca nivelul zgomotului de Revelion este stresant pentru animalele din salbaticie. De aceae institutiile publice ar trebui sa interzica folosirea artificiilor in apropierea padurilor sau parcurilor mari.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu