duminică, 8 mai 2011

Histocitomul la caine

Histiocitomul poate afecta cainii de orice varsta. Poate sa apara in orice loc al corpului, cu toate acestea, in marea majoritate a cazurilor apare la cap. Histiocitomul apare de obicei la cainii cu varste sub trei ani; este una din cele mai raspandite tumori la aceasta grupa de varsta. Rasa sau sexul cainelui par sa nu influenteze dezvoltarea bolii.
fig2aAceste tumori apar rapid si sunt mici, rotunde si lipsite de par. Vor produce adesea ulceratie, apoi devin mai mici si dispar. De obicei apar ca o masa solitara, dar pot fi prezente si mai mult de una deodata. Aceste tumori sunt benigne si nu prezinta un risc pentru sanatate.
Tratamentul adesea implica doar a lasa tumoarea sa isi urmeze cursul. Histiocitomul poate fi inlaturata chirurgical daca deranjeaza cainele si sunt situate intr-o locatie unde inlaturarea va permite inchiderea pielii. Poate fi de asemenea tratata cu steroizi locali si antibiotice daca produce ulceratie, devine inflamata sau infectata. Daca vedeti o mica tumora care se dezvolta pe cainele dumneavoastra asigurati examinarea acestuia de catre un medic veterinar.
Referinte si lectura suplimentara
Bonagura, J. ; Kirk, R., Terapie Veterinara Actuala 12. W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 1995.
Ettinger, S; Feldman, E. Medicina Veterinara Interna Editia a 5-a . W.B. Saunders Co. Philadelphia, PA; 2000.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu