duminică, 8 mai 2011

Activitatea nocturna a pisicilor

Pisicile sunt cunoscute ca fiind amatoare de reprize lungi de somn, care dureaza ore in sir, insa in afara momentelor de motaiala, ele pot fi foarte active. Aceste perioade de activitate au loc de cele mai multe ori in timpul noptii. Daca pisica vrea sa va trezeasca dupa ce v-ati bagat in pat, ea face acest lucru fie din dorinta de a se juca, de a manca sau de a se bucura de compania dumneavoastra. Pisicile sub varsta de un an, in special, isi pot innebuni stapanii nelasandu-i sa doarma!
Trebuie avut in vedere faptul ca stramosul pisicii, pisica salbatica africana este un animal nocturn. Domesticirea a dus la modificarea perioadelor de activitate ale pisicii, facand-o sa fie mai mult diurna (treaza in timpul zilei), insa majoritatea pisicilor inca tind sa se trezeasca de cel putin doua ori pe noapte. Vestea buna este ca pisicile pot invata sa isi lase stapanii sa doarma in pace.
Eliminati posibilitatea existentei unei probleme de ordin medical
Daca pisica dumneavoastra umbla noaptea prin casa, mieunand si plangand, este posibil ca aceasta sa aiba o afectiune medicala care ii cauzeaza durere sau disconfort. In acest caz, mergeti cu pisica la veterinar pentru a elimina aceasta posibilitate – in special daca pisica miauna foarte mult, atat in timpul noptii, cat si in timpul zilei.
Ce este de facut in cazul in care pisica nu ne lasa sa dormim noaptea
Pentru a impiedica acest lucru, incercati urmatoarele:
  • Stabiliti cateva reprize de joaca cu pisica de-a lungul serii. Folositi jucarii care imita miscarile soarecilor sau pasarilor. Mingiutele de ping-pong, mingiutele moi din burete sau soriceii blanosi sunt foarte potrivite pentru pisicile carora le place sa alerge. Continuati joaca pana cand pisica incepe sa oboseasca.
  • Oferit-i pisicii mancare inainte de culcare. Pisicile dorm, de obicei dupa o masa copioasa. Daca si in aceasta situatie ea tot se va trezi in toiul noptii, achizionati un dozator automat, pe care il veti seta sa ii ofere mancare de 1-2 ori pe noapte. Daca pisicii ii va fi foame, ea poate fi invatata sa astepte langa dozator si nu sa va trezeasca pe dumneavoastra. Asigurati-va ca veti reduce portiile de mancare astfel incat pisica sa nu devina supraponderala.
  • Oferiti-i locuri noi de explorat sau activitati de facut pentru a preintamplina plictiseala.
  • Daca pisica se intelege cu semenii ei, ati putea sa ii oferiti un companion felin. Daca cele doua pisici se vor intelege, se vor juca intre ele si va vor lasa in pace in timpul noptii. Totusi, pisicile zburdalnice pot face mult zgomot.
  • Pisicile jucause isi pot rani, neintentionat desigur, stapanii in timpul reprizelor de joaca. Spre exemplu, pisica va poate vedea ochii miscandu-se sub pleoapa in timp ce dormiti, fapt pentru care se va repezi la ochi. Daca vrea sa se joace cu dumneavoastra sau doar sa va trezeasca, este posibil sa fie necesar sa o scoateti din dormitor pe timpul noptii. Daca miauna la usa sau o zgarie, puteti descuraja acest comportament punand ceva in fata usii, un pres intors pe dos, cu partea noduroasa in sus, banza adeziva dubla sau folie de aluminiu; astfel, acest obiect il va impiedica sa mai zgarie usa. Sau ii puteti pregati o “surpriza”. Atarnati uscatorul de par de manerul usii sau plasati aspiratorul la o distanta de cativa mentri de dormitor. Bagati uscatorul sau aspiratorul in priza. Pentru priza va puteti cumpara o telecomanda care o va porni atunci cand doriti. In momentul in care pisica incepe sa miaune la usa, folositi telecomanda pentru a aprinde aspiratorul sau uscatorul.
Ce sa NU faceti
Daca ati exclus posibilitatea ca pisica sa va trezeasca din cauza unor probleme medicale, ignorati-oatunci cand miauna. Nu va ridicati din pat si nu ii dati de mancare, intrucat ii incurajati comportamentul. Daca ii veti da atentie, ea va incerca in fiecare seara, din ce in ce mai insistent, sa va capteze atentia. Chiar si ridicarea din pat pentru a certa pisica nu va ajuta, deoarece atentia negativa din partea dumneavoastra este mai buna decat lipsa atentiei de orice fel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu