luni, 9 mai 2011

Lunile calde si animalele de casa exotice

Toate animalele sunt predispuse la problemele asociate cu caldura, asa ca in lunile cu temperaturi ridicate trebuie sa acordati o atentie sporita modului in care animalele dumneavoastra de companie fac fata caldurii. Pentru animalele de companie cu "sange rece", precum reptilele si amfibienii, perioadele calde din timpul anului sunt, in mod special, periculoase. Diferite specii de reptile au diferite temperaturi optime, dar majoritatea se incadreaza intre 20 si 39 de grade Celsius.

Trebuie sa va asigurati ca acvariile si custile nu sunt expuse direct la razele solare printr-o fereastra. Altfel, hipertermia poate deveni o reala problema (aceasta masura este valabila pentru orice perioada a anului). In cazul in care cusca animalului se supraincalzeste, incercati sa o mutati intr-un loc din casa mai racoros (de exemplu, in subsol) sau cumparati aparate de aer conditionat. Totusi, daca va hotarati sa apelati la aparate de aer conditionat, aveti grija ca temperatura din camera sa nu scada prea mult.


Reptilele, amfibienii si alte animale cu "sange rece" prezinta un numar de probleme speciale cand sunt confruntate cu temperaturi inalte. Aceste creaturi depind de mediul inconjurator pentru a-si regla temperatura corporala, asa ca stapanii trebuie sa se asigure ca animalele lor de companie beneficiaza de temperatura si umiditatea optime pe tot parcursul anului. Faceti-va un obicei din a verifica regulat temperatura din interiorul custilor (nu incercati sa presupuneti temperatura in functie de cea din camera).

Tineti animalele cu "sange rece" departe de ferestre si de zonele cele mai calde ale casei. Pentru speciile tropicale s-ar putea sa nu aveti nevoie decat de oprirea incalzitoarelor acvariului pentru cateva ore in timpul amiezii. O metoda in care puteti racori o reptila in timpul zilei este sa umpleti o sticla de plastic cu apa, sa o inghetati si sa o inveliti cu un tricou sau prosop. Puneti sticla inghetata in cusca pentru ca temperatura din jurul animalului sa scada. Aceasta metoda este insa destul de riscanta avand in vedere ca nu aveti controlul asupra schimbarii de temperatura. Pentru amfibieni, care prefera apa putin mai rece, puteti scade temperatura apei adaugand cuburi de gheata facute din apa fara clor sau punand o sticla cu apa inghetata sa pluteasca in acvariu. Trebuie sa fiti atenti pentru a evita fluctuatiile prea drastice de temperatura.

Un alt factor care poate afecta viata animalelor de casa cu "sange rece" este umiditatea. Trebuie sa urmariti nivelul de umiditate folosind un higrometru plasat in cusca animalului. Pentru a mentine un nivel optim de umiditate ajustati ventilatia custii. In cazul in care veti creste  ventilatia, nivelul de umiditate va scadea. Daca locuiti intr-o zona cu clima umeda atunci animalul va avea nevoie de mai multa ventilatie. Daca traiti intr-o zona cu clima uscata si calda, ar trebui sa diminuati nivelul ventilatiei. Adaugarea unui vas suplimentar cu apa ajuta la mentinerea unui nivel acceptabil de umiditate.

Temperaturile ridicate din timpul verii cresc riscul dezhidratarii, care se poate instala foarte repede, mai ales in cazul animalelor mici. Asigurati-va intotdeauna ca animalul de companie are acces la apa si ca aceasta este curata si proaspata. Pentru animalele care primesc apa printr-un mecanism special, trebuie sa aveti grija ca acesta sa functioneze normal. Pentru animalele care se adapa dintr-un vas, trebuie sa va asigurati ca recipientul nu poate fi rasturnat cu usurinta. In timpul lunilor calde, schimbati apa din vas de mai multe ori pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu