duminică, 8 mai 2011

Ingrijirea puilor de pisica, din prima zi si pana in a patra saptamana de viata

Ce trebuie sa faceti in cazul in care pisica-mama isi abandoneaza puii
Exista situatii in care pisica-mama isi ignora puii abia nascuti din anumite motive. Dumneavoastra va trebui sa va asumati intreaga responsabilitate de crestere a puilor in cazul in care pisica-mama a nascut prin cezariana sau a decedat.
Cum puteti sti daca puii au parte de necesarul zilnic de hrana

Indiferent de situatie, este foarte important sa intelegeti nevoile unui pui de pisica si sa stiti cu ce sa ii hraniti inca din primele zile de viata. La nastere, puiul va avea o greutate de aproximativ 80 de grame. Daca il veti cantari in fiecare zi, tineti, de asemenea si evidenta greutatii lor zilnice pentru a va asigura ca puiul primeste o cantitte suficienta de hrana. Daca puii nu pot fi deosebiti intre ei, marcati labuta fiecarui pui cu un marker permanent pentru a nu creea confuzii la evaluarea greutatii. Unii pui miauna in momentul servirii mesei, insa tipatul sau impotrivirea nu sunt normale. In cazul in care se intampla totusi acest lucru, cereti ajutor veterinarului.
Hranirea puilor orfani
Puii pot fi hraniti de dumneavoastra cu biberonul sau prin tub atunci cand puii sunt orfani, pisica-mama nu produce destul lapte sau pur si simplu, o ajutati pe pisica-mama sa isi hraneasca numerosii pui. Puii necesita o anumita cantitate de hrana, in functie de greutatea lor, iar hranirea prin tub poate fi inselatoare. Cel mai bine este sa discutati cu veterinarul si sa hotarati ce cantitate trebuie administrata si care este procedura corecta de alimentare prin tub.
Ingrijirea si curatirea puilor
In cea mai mare parte a zilei, puii vor dormi. Daca nu vor dormi, acestia vor servi masa. Un pui abia nascut nu isi poate face singur nevoile pana la varsta de doua saptamani si jumatate. Asigurati-va ca pisica-mama isi linge puii in jurul orificiilor de eliminare si ii incurajeaza sa isi faca nevoile. Daca acest lucru nu se intampla sau puii sunt orfani, dumneavoastra va trebui sa actionati. Cu o carpa umezita, masati usor zona genitala a puilor pentru a-i ajuta sa isi faca nevoile. Procedura trebuie repetata din doua in doua ore, interval la care se face si hranirea puilor, in cazul in care pisica-mama e decedata.
Cand vorbim de cresterea puilor de pisica, curatenia trebuie sa fie temeinica. Va trebui sa schimbati paturile de doua ori pe zi. Atunci cand puii alearga de jur imprejur, zonele lor genitale sunt stimulate, iar acestia isi fac nevoile in patura. Daca dumneavoastra cresteti un pui orfan, cel mai bine ar fi sa il si stergeti cu o carpa moale si umezita atunci cand le schimbati si asternutul. Nu udati puii, altfel acestia vor raci.
Cum sa ii invatati pe pui sa manance si sa foloseasca litiera
La varsta de 3-4 saptamani, puii isi vor parasi cuibul si vor cerceta imprejurimile. La aceasta varsta, puteti face trecerea si la mancarea solida. Inmuiati foarte putin niste granule pentru pisici cu inlocuitorul de lapte al puiului si oferiti-i-l pe o farfurie pentr inceput. Ii puteti servi acest fel de mancare de trei-patru ori pe zi. Majoritatea puilor se invata repede cu acest fel! Cand pisoii vor trece la mancarea solida, va trebui sa le asigurati si o litiera. Vor intra si vor iesi din ea pana ii vor invata rostul. Majoritatea pisoilor folosesc litiera incepand cu varsta de cinci saptamani. Umpleti litiera cu un nisip special pentru pisoi.
Incepeti din timp socializarea puilor!
Nu va temeti in a va arata dragostea si a-i alinta pe micii pisoi. Cu cat contactul cu omul are loc mai devreme, cu atat mai bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu