luni, 9 mai 2011

Malocluzia la caini

In mod normal, un catel are 28 de dinti pana implineste sase luni. In cele din urma, cainii adulti din majoritatea raselor vor avea 42 de dinti. O aliniere gresita a dintilor cainelui, sau malocluzie, se produce atunci cand suprapunerea ansamblului dintilor de pe un maxilar pe celalalt este incorecta in momentul in care cand gura este inchisa.

Cele mai intalnite probleme de sanatate care se pot produce ca efect al malocluziei sunt: ranile din interiorul gurii; afectiuni periodontale; uzura prematura a dintilor, fracturi ale maxilarului. Cainii care sunt afectati de malocluzie vor avea dificultati sa mestece, sa apuce hrana din vas si s-ar putea sa prefere decat bucatile mari de mancare. De asemenea, aceste patrupede sunt predispuse la acumularea de tartru si placa dentara.

Varfurile premolarilor de sus (dintii din spatele caninilor) ar trebui sa vina in spatiul dintre premolarii de jos, insa in cazurile cele mai intalnite de malocluzie aceasta aliniere este imperfecta.  Cazurile de malocluzie sunt destul de intalnite la rasele de caini cu fata plata (brahicefalice), precum Pechinez, Pug, Boston Terrier sau Shih Tzu.

Un alt tip de malocluzie se produce atunci cand maxilarul superior este mai lung decat cel inferior. Cateii nascuti cu aceasta problema isi vor reveni singuri daca diferenta dintre cele doua maxilare nu este prea mare. Totusi, muscatura unui caine se va forma definitiv dupa zece luni de la nastere. Dincolo de acest moment, remedierea problemei dentare nu se va produce fara interventie medicala. Odata cu aparitia dintilor permanenti, malocluzia poate provoca probleme foarte serioase tesutului moale din gura si extractiile sunt uneori necesare.

Majoritatea cazurilor de malocluzie au cauze ereditare si nu necesita tratament. In unele situatii extractiile sunt necesare. Daca patrupedul dumneavoastra prezinta orice tip de malocluzie este bine sa ingrijiti regulat dintii cainelui pentru a evita depunerea de tartru si placa. In urma unei consultatii din partea unui medic veterinar puteti decide achizitionarea unui aparat dentar special pentru catel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu