marți, 17 mai 2011

Canarul (Serinus canaria)


Pasarile de apartament au fost dintotdeauna indragite de iubitorii de animale fie ei copii, fie ei oameni in varsta. Printre cele mai indragite se numara canarul care populeaza colivii din lumea intreaga, facand viata multor persoane mai frumoasa.
Originar din Insulele  Canare si Arhipelagul Azore, Serinus canaria este o pasare cantatoare de dimensiuni mici ce face parte din familia Fringillidae. Coloritul penelor si intretinerea usoara alaturi de mirificul cantec pe care masculii “il interpreteaza” foarte bine au facut cunoscut acest mic animal de companie pe intreg mapamondul.
Procurarea canarului trebuie facuta de la magazine de specilitate sau crescatori autorizati si este bine ce viitorii stapani sa faca mici investigatii cum ar fi: o palpare usoara a pieptului pentru a sesiza daca pasarea este prea slaba, o investigare a penajului ce trebuie sa fie moale si stralucitor, ascultarea miscarilor respiratorii pentru a identifica eventualele afectiuni respiratorii.
Alegerea coliviei pentru aceasta pasare nu pune mari probleme. Trebuie asigurat insa un spatiu suficient de mare pentru o deplasare fara probleme. Un spatiu de 160-170 cm² este ideal iar distanta dintre bare nu trebuie sa fie mai mare de 0.5 cm, pentru a se evita eventualele accidente. Colivia trebuie prevazuta cu 2 stinghii amplasate la o anumita distanta intre ele, cu oglinda daca pasarea este singura, cu diverse jucarii care o vor ajuta sa nu se plictiseasca si cu vasele aferente pentru hrana si apa. Amplasarea se va face intr-o camera in care lumina solara este accesibila dar nu cade direct pe canar iar curentii de aer proveniti de la diverse aparate nu sunt in apropiere. Curatenia se face ori de cate ori este nevoie, pentru un timp redus putand fi utilizate ziarele sau hartiile.
Serinus canaria iubeste prezenta stapanilor dar nu agreeaza contactul direct cu mana acestuia. Pentru a asculta mirificul cantec al masculului este de preferat ca acesta sa stea singur in colivie.
Igiena trebuie asigurata prin amplasarea un recipient cu apa in care papagalul se poate imbaia, pentru un aspect placut al penelor fiind recomandat acest ritual de doua ori pe saptamana. Cu o unghiera speciala, se poate asigura o lungime potrivita a unghiilor.
In permanenta, papagalului ii trebuie apa proaspata, o apa contaminata putand fi fatala.
Hrana canarului poate fi reprezentata de granulele mici, disponibile la magazinele de specialitate ce ii asigura o nutritie echilibrata. O dieta variata, in care sa fie incluse frunzele de spanac, papadia verde, feliile de strugurii si mar, mazarea, porumbul sau  bucatile mici de ou fiert va asigura o dezvoltare armonioasa si mai putine probleme de sanatate.
Printre bolile ce pot aparea la canari se numara: trichimonoza, febra papagalilor, variola, boli de ficat, capuse, atoxoplasmoza, un mediu curat si o nutritie echilibrata putand ajuta la prevenirea lor. In cazul in care apar astfel de probleme, medicul specialist este cel mai indicat sa ofere un tratament corespunzator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu