luni, 9 mai 2011

Alimente toxice pentru pasarile de companie

Pentru ca pasarile sunt animale foarte sociabile, multi proprietari le permit prietenilor inaripati sa ia masa cu ei. In timp ce impartirea hranei cu pasarea dumneavoastra poate fi foarte distractiva (ca sa nu vorbim si de satisfactia psihica a animalului), exista destul de multe alimente umane care pot face rau inaripatei.

Proprietarii de pasari de companie trebuie sa stie care alimente pot fi impartasite cu pasarea si care reprezinta un risc major pentru sanatatea animalului. Urmeaza o lista cu cele mai intalnite alimente care pot face rau pasarilor de companie:

1. Ciocolata este un aliment excelent de impartasit cu ceilalti membri ai familiei, insa poate fi chiar fatal pentru pasarile de companie. La inceput, intoxicatia cu ciocolata afecteaza sistemul digestiv al pasarii, provocand stari de voma si diaree. Pe masura ce problema de sanatate se agraveaza, centrul nervos al pasarii este afectat, mai intai provocand atacuri de apoplexie si in final moartea.

2. Coaja si miezul de avocado provoaca probleme cardiace si chiar atacuri de cord la pasarile de companie. Desi nu exista date concludente despre efectele acestui popular fruct asupra pasarilor, este mai bine sa pastrati o atitudine rezervata fata de accesul prietenilor inaripati la produse din avocado.

3. Va vine sa credeti sau nu, merele (pe langa alti membri din familia Rosaceae, precum visinele, piersicile, caisele si perele) contin cantitati mici de cianura in semintele lor. Pe langa semintele periculoase, fiti atenti si la posibilitatea ca exteriorul fructului sa nu fi fost stropit cu pesticide. Asigurati-va ca ati curatat bine coaja marului si ca ati indepartat semintele.

4. In timp ce folosirea cepei si a usturoiului in cantitati mici este acceptabila, consumul excesiv poate cauza vomitare, diaree si o serie intreaga de probleme digestive. S-a dovedit ca expunerea prelungita la ceapa poate provoaca o afectiune a sangelui numita anemie hemolitica, urmata de probleme ale aparatului respirator si, in final, decesul pasarii.


5. Chiar daca proprietarii de pasari de companie responsabili nu ar avea niciodata neinspiratia de a oferi alcool prietenului inaripat, au existat situatii in care pasari nesupravegheate au baut din cocktail-uri. Asigurati-va ca pasarea este inchisa in colivia ei atunci cand in casa se serveste alcool. Chiar si cantitati mici, bauturile alcoolice pot fi fatale pentru pasare.
 
6. Rosiile, ca si cartofii, reprezinta alimente delicioase pentru pasarile de companie. Tulpina si frunzele acestor plante sunt insa foarte toxice pentru animalele de companie. Atunci cand oferiti pasarii o rosie, asigurati-va ca leguma a fost curatata si taiata bine, avand partile verzi indepartate. Astfel, pasarea va fi ferita de expunerea la toxine.

7. Toate animalele au nevoie de sare, insa cantitati prea mari pot face rau pasarilor de companie. Inaripatele care au consumat prea multa sare pot suferi de dehidratare, disfunctii renale sau chiar pot muri. Trebuie sa aveti grija ca pasarea dumneavoastra de companie sa nu consume prea multe alimente sarate.

8. Cafeaua sau ceaiul sunt foarte populare printre oameni, insa cafeina continuta de aceste bauturi poate fi foarte periculoasa pentru pasarile de companie. Cafeina provoaca afectiuni cardiace la pasari si este asociata cu hipertensiune, aritmie, hiperactivitate si stop cardiac. Daca doriti sa oferiti o bautura speciala pasarii, mai bine faceti un suc natural din fructe. Astfel, veti satisface atat papilele gustative cat si cerintele nutritionale ale inaripatei.

9. Boabele de fasole gatite sunt un aliment foarte bun pentru pasarile de companie, insa crude si uscate, aceste boabe pot fi extrem de periculoase pentru sanatatea inaripatelor. Boabele de fasole negatite contin o otrava numita hemaglutina, care este foarte toxica pentru pasari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu