duminică, 8 mai 2011

Limba pisicii


De ce limba pisicii este aspra precum glaspapirul?



Micile “carlige” de pe suprafata limbii pisicii poarta numele de papile, numarul acestor protuberante putand ajunge pana de ordinul sutelor. Pisica foloseste limba ca pe un pieptene natural; limba ajuta la o curatare temeinica, astfel incat sa nu poate cu sine niciun miros, ceea ce ar face-o sesizabila in fata potentialelor prazi. De asemenea, aspectul grunjos al limbii ajuta la consumarea celor mai mici bucati de carne de pe os. In prezent, aceasta caracteristica nu mai este folositoare pisicilor de casa. La nastere, limba pisoiasului are o margine de “ghimpi” de-a lungul marginei limbii. Acesti “ghimpi” il ajuta pe nou-nascut sa prinda mai bine mamelonul mamei sale.
Cati dinti au pisicile?
Pisicile au 30 de dinti, fiecare avand un scop precis – cum ar fi gaurirea, sfasierea si muscarea. Dintii sunt ordonati in asa fel incat pisica poate sectiona o rozatoare cu precizia unui chirurg. Caninul mare il ajuta sa insface prada, indeajuns de sigur incat sa o omoare. Molarii au un rol de foarfeca, acestia ajutand la taierea prazii in bucati mai mici, ce pot fi inghitite. Gurile sunt, de asemenea, adaptate consumului de carne. Spre deosebire de oameni, pisicile nu pot mesteca cu gura inchisa. Din acest motiv, ele mesteca bucati mai mari de mancare in partile laterale ale gurii, obtinand bucati mai mici pe care le inghit. Dupa varsta de 6 luni, dintii de lapte ai pisoiului incep sa cada pentru a fi inlocuiti cu cei permanenti pana la varsta de cel mult 9 luni.
De ce pisicile consuma apa murdara?
Acest lucru de datoreaza simtului olfactiv foarte dezvoltat: apa de la robinet, tratata chimic cu clor sau alte substante, deranjeaza nasul sensibil al pisicii. In cazul mai nefericite, este posibil ca dumneavoastra sa ii fi spalat bolul de apa cu detergent. Apa statuta din balti, acvarii sau vaze poate parea mai interesanta pentru pisica dumneavoastra, intrucat contine microbi naturali si vegetatie organica in descompunere. Sa clatiti foarte bine bolurile pentru apa si mancare dupa ce le spalati cu detergent. Asteptati putin timp dupa ce turnati apa in bol si abia apoi oferiti-o pisicii.
De ce pisicilor nu le place mancarea pastrata la frigider?
Pisicile nu apreciaza mancarea rece intrucat sunt pradatori de fapt. In salbaticie, pisicile si-ar consuma prada pe loc – implicit la temperatura camerei. Oferiti-i pisicii carne sau conserva la temperatura camerei sau incalziti-o putin in prealabil.
Majoritatea pisicilor sunt dreptace sau stangace?
Testele de preferinta a labutelor au fost efectuate asupra a 60 de pisici la laboratorul de psihologie de la universitatea din Oxford. Rezultatele au dus la concluzionarea faptului ca majoritatea pisicilor prefera sa isi foloseasca labuta stanga, ceea ce inseamna ca emisfera  dreapta a creierului este intens folosita. Emisfera dreapta a creierului controleaza miscarea partii stangi a corpului si viceversa. Emisfera dreapta dominanta implica o intuitivitate mai mare a pisicii. Alti experti considera pisicile ca fiind ambidextre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu