duminică, 8 mai 2011

Imunodeficienta la caini

pet-sick-in-foreign-country-1
Cea mai importanta problema care implica sistemul imunitar la puii de caini este un sistem imunitar neadecvat (imunodeficienta). Sistemul imunitar este mostenit si este responsabil cu apararea corpului de infectii care pot ameninta viata. Un catelui cu un sistem imunitar slab nu este numai predispus multor boli, dar poate sa nu raspunda corespunzator in urma vaccinurilor pentru catei.
Fiind inert la vaccinuri inseamna ca sistemul imunitar al catelului nu va recunoaste faptul ca a fost vaccinat si asadar nu va produce anticorpii necesari care sa lupte impotriva bolii pentru care acesta a fost vaccinat.
Imunodeficienta poate avea la baza multe motive. Cea mai importanta cauza este genetica. Puiul a fost fatat cu un sistem imunitar slab sau neadecvat. Alti catelusi pot sa nu aiba nici o problema chiar daca stau intr-un loc plin de gunoi. Unii catei pot dezvolta boli precum rapciuga, care poate slabi si afecta sistemul imunitar.
Catelusii care nu vor suge lapte de la mama lor, nu vor avea anticorpii necesari pe care i-ar fi luat din bogatia laptelui de mama numit colostru. Asadar, puiul nehranit de catre mama sa este imunodeficient.
Este dovedit ca unii dintre catelusi vor fi imunodeficienti din unul dintre motivele mentionate mai sus. Din cauza acestui motiv, chiar si cu vaccinurile moderne din zilele noastre, unii dintre catelusi nu vor fi protejati impotriva bolilor infectioase. Aceasta nu este vina vaccinurilor, ci este mai degraba este o problema genetica sau de dezvoltare a sistemului imunitar.
Nu este folositoare testarea fiecarui catelus pentru a identifica starea sistemului imunitar. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa identificam problemele imunodeficientei care ar putea aparea si la catelusii vaccinati care par sanatosi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu