duminică, 8 mai 2011

Dieta si controlul greutatii

fat-dog3
Dieta si controlul greutatii
Conform unor studii recente efectuate în SUA, obezitatea este una dintre cele mai comune afecţiuni de care sufera câinii şi pisicile. Astfel, între 30 şi 40% dintre animalele de companie din SUA depăşesc greutatea normală, în timp ce 25% dintre acestea suferă de obezitate.
La fel ca şi în cazul oamenilor unde greutatea în exces cauzează probleme de sănătate, animalele pot fi afectate de probleme respiratorii, diabet sau boli de inimă. De asemenea, pentru animalele cu surplus de greutate există un risc mai mare de rupere a ligamentelor şi de slăbire a articulatiilor, ambele afecţiuni fiind extrem de dureroase.
În comparaţie cu excesul de greutate al oamenilor, la animale un kilogram sau două în plus reprezintă o diferenţă semnificativă. Este foarte important să supravegheaţi atent dieta animăluţului; aşadar o pisică adultă ar trebui să cântărească între 8 si 10 kilograme, în timp ce greutatea ideală a unui câine variază în funcţie de mărime şi talie. Un câine de talie mică poate cântări aproximativ tot cât o pisică, în timp un câine de talie mare poate cântări cu 60 de kilograme mai mult.
Veterinarul este persoana cea mai în măsură să vă spună care este greutatea ideală a câinelui dumneavoastră în funcţie de mărime şi talie.
Cum îmi dau seama dacă animalul meu de companie suferă de un exces de greutate?
Veterinarul vă poate spune dacă animăluţul este supraponderal după o examinare a stării sale de sănătate care ar trebui facută în mod regulat. Este posibil ca acesta să ia o mostră de sânge pentru analize aprofundate de laborator, urmând să stabilească dacă  o eventuală creştere a greutăţii este cauzată de  motive medicale. Dacă animalul este mai în vârstă, creşterea sa în greutate poate fi pusă pe seama activităţii fizice reduse şi a nivelului de activitate al metabolismului.
O altă cauză a kilogramelor în plus ale animalului poate fi faptul că acestuia îi este oferită mâncare în exces. Acasă puteţi monitoriza greutatea animalului încercând să-i găsiţi coastele. Plasaţi-vă degetele pe scheletul coastelor şi apăsaţi uşor. Dacă îi simţiţi coastele cu uşurinţă, cel mai probabil animalul nu este supraponderal, însă dacă trebuie să apăsaţi mai tare pentru a le simţi, cel mai probabil are un exces de greutate.
Cum ar trebui să hrănesc animalul?
Metodele de slăbit folosite de oameni se pot aplica şi în cazul animalelor. Controlând consumul caloric al animalului dumneavoastră şi asigurându-vă că face suficient de multă mişcare este cea mai buna metodă de a-l ajuta să-şi păstreze greutatea normală. Veterinarul vă poate ajuta să întocmiţi o dietă şi un plan de exerciţii pentru ca animalul să se păstreze într-o formă fizică excelentă.
Dacă animalul trebuie să slăbească, acest lucru trebuie făcut treptat – 1, maxim 2% pierdere în greutate pe săptămână este cel mai indicat. Puteţi controla consumul caloric al animalului în cateva moduri:
  • animalul va primi mai puţină mâncare;
  • animalul va primi mai multă hrană uscată decât hrană umedă (hrana uscată are de obicei mai puţine calorii);
  • veterinarul vă poate prescrie o reţetă destinată special pierderii de kilograme.
Pentru câini, cea mai buna dietă este saracă în grăsimi şi bogată în fibre. Căţeluşii (câini în vârstă de mai puţin de un an) au nevoie de o dietă bogată în proteine, calciu şi fier care este alcătuită special pentru corpul lor aflat în curs de dezvoltare. Pisicile, la rândul lor, au nevoie de o dietă foarte bogată în proteine.
Hrăniţi-vă echilibrat animăluţul
Dacă animalul dumneavoastră primeşte prea multa mâncare doar pentru că nu îi puteţi rezista şarmului, încercaţi să-l hrăniţi cu alimente care sunt slabe din punct de vedere caloric. Câinele dumneavoastră poate adora fructe şi legume crude precum mere, portocale, morcovi, broccoli sau cartofi. Însă dacă are probleme în a digera legumele crude şi fructele sau daca vremea este călduroasă îi puteti da un cub de gheaţă pentru a diminua caloriile.
Nu îi daţi niciodata animalului resturile de la masă. Mâncarea consumată de oameni conţine foarte multe grăsimi, sare şi alte ingrediente de care acesta nu are nevoie şi care îi vor cauza o creştere a greutăţii. Mâncarea oamenilor poate cauza indigestie sau diaree animalelor de companie. Aveţi grijă ca aceasta să fie păstrată într-un loc în care animalul nu poate ajunge, de exemplu în frigider.
Majoritatea animalelor îşi iau cantitatea suficientă de grăsime, proteine şi alţi nutrienţi din mâncarea lor specifică, aşa ca bunătăţile ar trebui “aprobate” doar ocazional. În niciun caz nu încercaţi să variaţi dieta animalului dumneavoastră; vorbiţi cu veterinarul despre cea mai buna dietă şi cel mai adecvat plan de alimentaţie care să corespundă necesităţilor alimentare ale animalului dumneavoastră.
Dieta animalului trebuie corelată cu exerciţiile regulate, necesare pentru ca animalul să rămână în formă. În aceasta privinţă, linkul următor v-ar putea fi de folos: Exercising Your Pet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu