duminică, 8 mai 2011

Cresterea pisicii

Cand pisicul ajunge in noua sa casa, aproape de varsta de 3 luni, el isi formeaza un comportament dupa modelul mamei sale, al fratilor si al crescatorului. Totusi, este foarte important ca pisicul sa se integreze in noua familie, deoarece pana la varsta de 9 luni, acesta isi va fi format educatia.
Comportamentul din timpul copilariei isi lasa amprentele asupra comportamentului din perioada adulta.
Spalarea, eliminarea si hranirea (cu exceptia suptului) sunt in mare parte abilitati innascute. Ii ramane mamei sale sarcina de a-l invata lucruri pe care nu le stie.
Astfel, incepand cu a treia saptamana din viata, pisoiul isi va face nevoile in litiera. Pana intr-a sasea saptamana deja va cunoaste casa in totalitate. De la a patra saptamana de viata, puiul se poate hrani deja ca si mama sa, imitandu-i comportamentul si insusindu-si preferintele alimentare. Tot in cadrul familiei sale, el se va obisnui cu cei din specia sa si va invata auto-controlul; in special, isi va controla muscatul si zgariatul. Educatia insa nu se termina aici!
Socializarea, o perioada cruciala
Socializarea conditioneaza in mare parte comportamentul puiului in perioada adulta deoarece in aceasta perioada el invata sa percepeapa evenimentele si situatiile din viata sa ca fiind ceva normal.
Socializarea cu oamenii sau cu alte specii de animale are loc, de obicei, intre a doua si a saptea saptamana de viata. In aceasta perioada, este necesar ca pisicul sa se dezvolte intr-un mediu care il va ajuta sa integreze stimulii viitori cu care se va confrunta: jocurile si tipetele copiilor, televizorul, muzica, latratul, interactiunea cu multi alti oameni care il vor lua in brate sau se vor juca cu el, apropierea si interactiunea cu alte animale, diverse obiecte de joaca precum bilutele, cutiile in care se va ascunde etc. Acesti stimuli pretiosi ajuta la dezvoltarea pisicului.
Aparitia viitorului stapan

Atras in totalitate de descoperirea noului sau mediu, puiul isi va uita in scurt timp fratii si surorile. Fiind primit in mod corespunzator, este foarte probabil ca el sa se comporte foarte bine. Totusi, in primele saptamani de la aducerea in noul camin,  noul proprietar trebuie sa petreaca timp si sa se joace cu pisicul pentru a-i observa preferintele.
Desi foarte putini proprietari nu tolereaza acest lucru, ascutirea ghearelor este un lucru foarte normal pentru o pisica. Din acest motiv, montarea unui sisal vertical intr-un loc accesibil pisicului sau asamblarea unui centru de joaca este necesara.
Pe de cealalta parte, muscarea, agresivitatea si murdaria trebuiesc inspectate cu ajutorul veterinarului pentru a se ajunge la originea acestor comportamente. Odata ce cauzele au fost identificate, remedierea comportamentului se va face foarte usor, indiferent de varsta.
Solutia este educarea si nu pedepsirea

Pedepsirea unui animal pentru ceva ce a facut, mizerie sau un comportament nedorit, spre exemplu, nu il ajuta sa inteleaga. Din contra, pedeapsa il va starni teama, ceea ce va duce la repetarea acestui comportament neadecvat din lipsa intelegerii, astfel fiind expus riscului de a fi pedepsit de catre stapan sau de a fi considerat irascibil. Frica se va transforma in anxietate, cea din urma avand consecinte daunatoare asupra sanatatii sale. Prioritar, educatia trebuie sa se bazeze pe o buna intelegere a nevoilor animalului si pe rasplatirea sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu