luni, 9 mai 2011

Corectarea comportamentului inadecvat al pasarilor de companie

Daca nu le tratam cu trebuie, pasarile de companie pot deveni destul de distrugatoare sau chiar ne pot rani. Instinctele si caracterul inerent vietii in salbaticie pot face pasarile sa se comporte inadecvat in ceea ce-l priveste pe stapan. Abordarea acestor probleme de comportament ale pasarii poate fi destul de solicitanta pentru proprietar, avand in vedere ca prietenul inaripat este un animal foarte sociabil si sensibil din punct de vedere emotional.


Reguli ale disciplinei "aviare"

Chiar daca uneori pasarea dumneavoastra se va comporta intr-un mod care va deranjeaza sau chiar va enerveaza la culme, este important sa va amintiti de aceste reguli cand reactionati la actiunile inadecvate ale prietenului inaripat:

- Niciodata nu loviti o pasare. Pasarile sunt animale extrem de fragile si chiar si cea mai mica bruscare poate provoca o rana severa sau chiar moartea. Abuzarea fizica a pasarii poate duce si la probleme psihologice ireversibile si poate incuraja agresivitatea si rautatea.

- Nu fiti suparat mult timp. Pasarile sunt foarte inteligente dar si foarte sensibile. Cand va exprimati dezaprobarea cu privire la comportamentul pasarii, faceti o mustrare scurta si calma. Prelungirea atentiei negative poate provoca stres emotional pentru animalul dumneavoastra de companie.


- Nu compromiteti sanatatea pasarii. "Pedepsirea" prietenului inaripat prin refuzul de a-i oferi mancare sau curata colivia nu este deloc o metoda buna prin care sa abordati o problema de comportament. Asemenea actiuni nu numai ca sunt pline de cruzime dar pot cauza probleme atat fizice cat si emotionale pentru pasare.

Pentru a face pasarea sa inteleaga ca a facut un lucru gresit este necesar sa cunoasteti modul corect in care sa reactionati. In timp ce raspunsul unei persoane la comportamentul inadecvat al alteia poate fi destul de galagios si expresiv, o pasare poate interpreta aceasta reactie si limbajul corpului aratat de stapan ca fiind semne ale unor emotii pozitive. Asta inseamna ca pasarea poate crede ca dumneavoastra chiar apreciati acest comportament. In concluzie, ca sa faceti fata unei probleme de comportament a pasarii dumneavoastra, trebuie sa va "antrenati" singur in aceeasi masura in care "antrenati" animalul de companie.


Fa-o sa inteleaga ca a gresit

Cu rabdare si consecventa, s-ar putea sa nu treaca foarte mult pana cand pasarea dumneavoastra va intelege ce doriti de la ea. Pentru a raspunde in mod corect la comportamentul inadecvat al prietenului inaripat, urmatoarele indicatii va pot fi de mare ajutor:

- Invatati pasarea comanda "Vino". Cand prietenul inaripat a facut vreo prostie, chemati-l pe degetul dumneavoastra si aduceti-l la nivelul ochilor.

- Fiti foarte expresiv. Nu va temeti sa va incruntati la pasare. Inaripatele sunt capabile sa inteleaga expresii faciale. Folositi o voce linistita cand spuneti pasarii ca a facut ceva gresit. Fiti cat mai scurt si la obiect. Veti fi uimit de cat de eficiente vor fi aceste discutii "fata in fata".

- Asezati pasarea inapoi pe locul in care sta de obicei. Dupa ce v-ati facut cunoscuta nemultumirea, lasati pasarea sa se mute de pe degetul dumneavoastra. Lasati-o sa reflecte singura la ce s-a intamplat pentru cateva minute. Intoarceti-va cu o atitudine vesela si incepeti sa va jucati cu pasarea. Aceasta isi va da seama ca nu mai sunteti suparat pe ea si ca apreciati faptul ca este cuminte.


Perseverenta este cheia

Fiecare pasare are propria personalitate si unele vor invata mai repede decat altele. Nu trebuie sa va descurajati in cazul in care comportamentul animalului dumneavoastra de companie nu se schimba peste noapte. Cata vreme sunteti perseverent in ceea ce priveste metodele de antrenament, pasarea probabil ca va intelege mai repede ce doriti de la ea. Tineti minte ca un comportament corectat se obtine printr-o atitudine pozitiva. Daca observati ca pasarea se comporta tot mai bine, nu ratati sansa de a o lauda vizibil. Cu putin efort, rabdare si dragoste, pasarea dumneavoastra se va comporta exemplar in cel mai scurt timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu