duminică, 8 mai 2011

Ingrijirea pisicilor gestante

Nevoile pisicii din momentul imperecherii si pana la nasterea puilor
In timpul sarcinii, pisica va fi independenta, insa o puteti ajuta foarte mult in purtarea unei sarcini sanatoase si un travaliu usor.

Pisica mea este gestanta?
Daca pisica dumneavoastra a intrat in “calduri” si a intrat in contact cu un motan necastrat, sansele ca cei doi sa se fi imperecheat sunt foarte mari. Pisicile nu ovuleaza pana in momentul in care s-au imperecheat. Partea superioara a organului sexual masculin prezinta o serie de “tepi” care au rolul de a stimula femela sa elibereze ovulele. Acest proces garanteaza o sarcina reusita.

Durata perioadei de gestatie
Perioada in care pisica este gestanta dureaza aproximativ 63 de zile. In primele trei saptamani are sarcinii nu se observa nicio schimbare. Cel mai bine este ca dumneavoastra sa ii oferiti pisicii un loc confortabil de dormit. Nu faceti nicio modificare dietei pisicii; acest lucru va trebui facut spre sfarsitul perioadei de gestatie. Dupa trei saptamani, mameloanele capata o culoare rozalie. Acesta este un prim semn al sarcinii. Daca pisica dumneavoastra are parul lung, puteti sa taiati din lungimea firului de par de pe burta, insa trebuie sa lasati o lungime de aproape 2cm pentru a o proteja de gherutele foarte ascutite ale puilor.
Hranirea pisicii gestante
In timpul celor de-a cincea si de-a sasea saptamana, puteti sa introduceri si putina mancare pentru pisica junior in hrana pisicii-mama. Nu faceti modificari extreme ale dietei deoarece pisica va avea diaree si se va deshidrata. Veti observa ca apetitul pisicii se va mari fie putin, fie mai mult, astfel ca puteti sa ii lasati mancare la discretie. Asigurati-va ca pisica are si apa proaspata in plus!
Pregatirea unui loc sigur pentru nasterea propriu-zisa
In timpul ultimelor doua saptamani ale gestatiei, pisica va incepe sa isi faca un culcus. Pisica isi doreste pentru puii ei un loc intim si daca nu are parte de unul, cel mai probabil ii va naste sub sau pe patul dumneavoastra. In timpul verii, asigurati-va ca pisica nu isi va face culcusul intr-o camera in care aerul este conditionat. Pentru crearea culcusului folositi un strat de ziare cu o grosime de 2.5cm si deasupra acestuia puneti 3-4 prosoape sau paturi. In timpul nasterii, puteti indeparta ultimul prosop daca acesta este ud sau murdar, astfel incat pisica-mama si puii sa aiba parte de un culcus curat.
Ingrijirea spre sfarsitul sarcinii
In ultimele doua saptamani, puteti face trecerea exclusiva la hrana pentru pisica junior si sa ii lasati mancarea la discretie. In aceasta perioada, pisica va dormi in cea mai mare parte a zilei. Este posibil ca pisica sa nu mai aiba pofta de mancare, insa va consuma foarte multa apa.
Pregatirea pentru nasterea puilor
In timpul ultimei saptamani, veti putea observa miscarile puilor din uterul pisicii-mama; aceasta isi va aranja singura culcusul ( paturile sau prosoapele din cosul ei). Multi crescatori de pisici inlocuiesc in aceasta perioada nisipul pe baza de azbest din litiera cu un material organic, cum ar fi bucati de ziar sau rumegus, in cazul in care pisica va naste vreun pui in cutia pentru nevoi. Nu va puteti imagina mizeria creata in urma nasterii unui pui in nisip!
Semne care indica apropierea momentului nasterii
Pe masura ce timpul de apropie, veti observa ca pisica-mama alterneaza intre somn si neliniste. Este posibil sa comunice vocal mai mult cu dumneavoastra si sa fie mai afectuoasa si lipicioasa decat de obicei. In zona vaginala apar scurgeri sau mucus. Daca observati semnele unei sangerari, luati imediat legatura cu medicul veterinar. Dupa aparitia scurgerilor, pisica va naste in urmatoarele 24 de ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu