duminică, 8 mai 2011

Pisicile ne corup prin tors

Felinele emit un sunet care atrage atentia omului, apeland la instinctul nostru matern

Exista o zicala care spune: „Cainii au stapani, iar pisicile au sclavi”. Karen McComb, doctor in cadrul Universitatii Sussex si autoare a acestui studiu, a publicat in jurnalul stiintific Current Biology studiul conform caruia companionii nostri felini reusesc sa profite de noi printr-un „miau” foarte special.
Problema mieunatului – Exista o modalitate speciala de a toarce, combinat cu un mieunat de tonalitate joasa care aminteste intr-un fel sau altul de plansul unui nou-nascut; aceasta este arma secreta a pisicilor pe care o folosesc in momentul in care doresc sa atraga atentia asupra lor si pentru a-si atinge scopurile propuse, mai exact – de cele mai multe ori – mancare sau curatarea litierei. Totusi, spre deosebire de mieunatul insistent, care de cele mai multe ori il scoate din sarite pe stapan, acesta ajungand pana la a scoate pisicul din camera, acest sunet special este deranjant, insa, in acelasi timp, este si irezistibil, astfel ca nu poate fi ignorat.
Analizand reactia la diverse tipuri de mieunat ale mai multor pisici participante la studiu, doc. McComb a decis ca torsul mixt, prezentat mai sus, cu usoare nuante de plans, atrage si atentia persoanelor care nu au mai avut vreodata un pisoi. Conform studiului britanic, acest tors mixt emite o frecventa care actioneaza asupra creierului uman si activeaza instinctul de protectie, acelasi instinct prezent in situatia in care trebuie sa avem grija de un nou-nascut. Practic, atunci cand pisoiul emite acest sunet, ne simtim obligati sa ii acordam atentia ceruta, astfel incat sunetul sa inceteze. Din acest motiv, dimineata nu putem merge la baie sau nu putem pregati cafeaua pana cand nu ii oferim o mangaiere pisoiului, intrucat torsul irezistibil si misterios al acestuia ne conduce cu maiestrie spre recipientul cu mancare de pisici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu