marți, 10 mai 2011

Cei mai fascinanti fluturi

Unii dintrei cei mai fascinanti fluturi din intreaga lume sunt cei ce fac parte din cele 80 de specii de Morpho.

Menelaus Blue Morpho este de departe unul dintre cei mai apreciati fluturi apartinand acestei specii. Intalnit in general in America Centrala si de Sud, Menelaus Blue Morpho, are, asa cum spune si numele, aripile de un albastru electrizant, cele ale masculilor fiind insa mai aprins colorate decat ale femelelor.
Partea de dedesubt a aripilor lasa impresia unui mozaic ce imbina culori precum maro, gry, negru si rosu ceea ce ii ajuta sa devina practic invizibili in fata pradatorilor, aceste culori confundadu-se din anumite pozitii cu frunzisul padurilor. Coloratura mai aprinsa a aripilor masculului are rolul de a intimida rivali ce indraznesc sa zboare pe teritoriul lor.

Dat fiind aspectul metalic al aripilor, acoperite cu solzi microscopici, acestea reflecta lumina in diferite nuante si unghiuri, asemeni stralucirii unui diamant, ceea ce il face sa poata fi vazut de la distante extrem de mari.
Este un fluture de dimensiuni considerabile, avand o deschidere a aripilor de aproximativ 18 centimetri. Menelaus Blue Morpho poate fi zarit in general ziua, atunci el fiind cel mai activ.
Noaptea, isi pliaza aripile in asa fel incat culorile inchise de pe dosul aripilor sa fie practic ca si un scut de aparare, atunci fiind practic aproape invizibil.
          

Numit dupa Menelaus, un rege spartan, acest fluture este vazut adesea zburand in inaltul padurilor tropicale, fiind rare ocaziile cand acesta se apropie destul de mult de pamant.

Adultii se hranesc cu sucul plantelor si fructelor cu ajutorul trompei, in timp ce larvele se hranesc cu plante si doar pe timpul noptii.
Durata de viata insumeaza doar aproximativ 137 de zile, adultul traind practic numai o luna, cealalata perioada fiind practic cea de evolutie a larvei sau omizii.

Desi ar trebui protejati pentru frumusetea lor, acesti fluturi au fost adesea ''vanati'' de oameni, acestia atragandu-i in zone in care ar fi fost usor de prins cu ajutorul unor momeli luminoase de culoare albastra. Ulterior, fluturii prinsi erau folositi fie ca si componente ale unor suveniruri sau obiecte artizanale cum ar fi tablourile, cat mai ales in decorarea mastilor de petrecere prin folosirea aripilor atat de frumos colorate, precum si la decorarea bijuteriilor.
        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu