duminică, 8 mai 2011

Labutele felinelor

Labutele unei pisici, la fel ca si dintii, sunt arme letale; acestea ajuta la catarare si la absorbirea socului in momentul aterizarii. Fiecare parte din fata a labei prezinta sapte pernite. Cele 5 falange au gheare. O pernita plantara mare, alcatuita din 3 lobi, are functia de sprijinire a intregului picior, protejand totodata oasele piciorului. O pernita la baza incheieturii exista de asemenea.
La fiecare dintre labutele posterioare exista cinci pernite – patru pernite digitale si una plantara. Membrele posterioare sunt mai puternice decat cele anterioare, fiind supuse mai multor eforturi, in special in cazul alergarii si sariturilor.
Exista o boala destul de intalnita la pisici, polidactilia, o boala cu cauze genetice ce implica prezenta mai multor degete la membrele posterioare. Exista situatii in care sunt prezente pana la sapte degete la fiecare picior.
Pisicile sunt, la fel ca oamenii, dreptace sau stangace. Testele au indicat ca 40 din 100 de pisici sunt stangace, 20 din 100 sunt dreptace, iar 40 din 100 sunt ambidextre. Referitor la oameni, doar 10 din 100 sunt stangaci, iar restul de 90 sunt dreptaci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu