duminică, 8 mai 2011

Controlul impotriva puricilor

Dog-Scratching
Controlul impotriva puricilor
In fiecare vara, proprietarii de animale din toata tara au o mare bataie de cap cu lupta impotriva puricilor. Chiar si familiile care nu detin animale de companie au avut probleme din cauza puricilor dupa o vizita la magazinul de animale sau dupa ce copiii lor s-au jucat cu cainele sau pisica vecinului. Intepaturile puricilor pot fi adesea interpretate gresit ca fiind urticarie. Intepaturile lasa un semn rosu, mic, inconjurat de un cerculet rosu, spre deosebire de intepaturile insectelor unde inflamarea locului este foarte foarte mica.
Puricii sunt mici, de culoarea maro inchis. Corpurile lor sunt tari pentru a rezista atacurilor animalelor care zgarie, abdomen comprimat latero-lateral pentru a permite o miscare usoara printre firele de par. Picioarele puternice pot impinge puricele pana la 7 cm vertical si 13 cm orizontal. Animalele se infesteaza prin contactul cu alte animale deja infestate sau dupa ce au trecut prin zone frecventate de animalele infestate.
Oricine stie ca intepatura puricelui provoaca prurit (mancarime) si iritatie, dar daca se neglijeaza se poate agrava. Infestarile masive sau sensibilitatea extrema la aceste intepaturi pot cauza un prurit intens si chiar pierderea in greutate. Unii purici tind sa prefere anumite animale; totusi, daca tinta respectiva nu e de gasit, puricele se va aseza pe orice gazda cu sange cald care este disponibila.
Parazitul adult femel necesita o anumita cantitate de sange pentru a produce oua viabile. Ouale lor sunt asezate pe animal, dar tind sa cada de pe piele pe locul pe care acesta sta, covor, pat, curte sau oricare alt loc unde animalul petrece mai mult timp. S-a constatat faptul ca femela adulta poate depune intre 400 si 800 de oua in 5 luni. Daca detii un animal de companie pe care-l tii in casa, larvele foarte mici de forma unui vierme se cantoneaza printre fibrele covorului sau in fisurile si crapaturile podelei. Astfel se hranesc cu materie organica , piele descuamata sau sange uscat.
Dupa nenumarate etape de dezvoltare, larvele devin pupe. Purecii adulti ies din cocon atunci cand exista un stimul adecvat care include vibratia, nivelele ridicate de dioxid de carbon, caldura si miscarea. Adultul iese rapid din cocon si sare pe noua gazda. Odata ajunsi se hranesc cu sange prin intepatura pe care o fac prin piele. In conditii optime, un purice poate trece prin intregul ciclu biologic in 14 zile.
Controlul impotriva puricilor este dificil deoarece un tratament eficient include tratarea animalului, casa in care locuieste precum si spatiile exterioare care sint ocupate de animale. Totusi, pe piata au aparut produse noi mult mai eificiente decat cele de dinainte.
Tratamentul impotriva puricilor
Exista cateva forme diferite de tratament care pot fi folosite pentru a rezolva problema puricilor. Tratamentele curente se aplica direct pe piele si actioneaza rapid, sunt foarte eficiente si necesita o aplicare la fiecare 3 saptamani. Marcile de fond ale acestui tip de tratament includ: K9 Advantix, Advantage, Frontline, Stronghold, Petspot.
Sampoanele contra puricilor , tratamentul sub forma de pudra precum si spray-urile sunt metode alternative, mai avatajoase financiar, dar nu au rezultate pe termen lung. In anii 90, zgarzile impotriva puricilor au fost respinse ca masuri eficiente impotriva puricilor si a capuselor de catre consumatori.
Exista un numar de pasi pe care trebuie sa-i urmezi pentru a elimina problema purecilor din casa ta. Instructiunile trebuiesc urmate pentu o exterminare completa si eficienta.
Curatarea covorului sau lenjeriei- incepeti prin spalarea cu apa fierbinte a asternutului animalului; daca animalul obisnuieste sa doarma impreuna cu un membru al familiei , trebuie spalata toata lenjeria. Aspirati covoarele foarte bine mai ales in portiunile unde doarme cainele pentru a fi mai siguri, curatati covorul cu un aspirator cu abur care poate omori larvele puricilor si, deasemenea, pot inlatura anumite bucati de materie organica aflate in fibrele covorului si cu care larvele se hranesc.
Tratamentele spray – tratamentele insecticide spray pot fi utilizate pe covor pentru a reduce numarul puricilor. Produsele de acest tip ataca puricii adulti. Ele contin regulatori de crestere care impiedica dezvoltarea oualor si larvelor de purice, care pot trai intre fibrele covoarelor mai multe luni.
Cel mai bun atac este o aparare buna
Cel mai bine este sa luam masuri preventive inainte de a avea de a face cu problema puricilor. Controleaza-ti animalele lunar pentru a fi sigur ca nu exista nici un motiv de ingrijorare in ceea ce priveste infestarea. Evita animalele sau locatiile care au purici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu