duminică, 8 mai 2011

Dintii felinelor

Dintii pisicilor adulte
Dintii pisicii sunt arme letale si amenintatoare de viata pentru orice prada nefericita, impreuna cu mustatile. O pisica adulta are treizeci de dinti, dintre care patru canini, doisprezece incisivi, zece premolari si patru molari. Spre deosebire de oameni, pisicile nu mesteca mancarea, ci o rupe in bucati mai mici cu ajutorul premolarilor si o inghit.
Caninii ascutiti din fata sunt folositi pentru strapungere in momentul vanatorii, pentru aparare sau atac; motanii folosesc caninii si pentru apucarea de ceafa a femelei in momentul imperecherii, iar pisica-mama pentru a-si muta puii dintr-un loc in altul, prinzandu-i de gat.
Dintii puilor de pisica
Dintii de lapte apar dupa treisprezece sau cincisprezece zile de viata. Puii au douazeci si sase de dinti, la fel ca si pisicile adulte, insa nu au molari. Dintii de lapte sunt inlocuiti de dinti permanenti dupa varsta de cinci sau sapte luni. In tot acest timp, gingiile puilor sunt foarte moi si intampina dificultati la mancare, motiv pentru care mancarea ar trebui taiata cat mai marunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu