duminică, 8 mai 2011

De ce vomita pisicile?

Ghemurile de blana sunt o problema obisnuita, intrucat pisicile se ingrijesc foarte mult. Parul rupt sau mort este inghitit, acesta trecand apoi prin tractul digestiv. In cazul pisicilor cu par lung, acest par se aduna in stomac. Parul irita stratul protectiv al stomacului, iar pisica il va elimina pe gura.
Eliminarea unuia sau a doua ghemuri de blana pe luna este ceva obisnuit, insa daca acest lucru se intampla de mai multe ori, o vizita la medicul veterinar este necesara. Daca veti gasi un ghem eliminat dupa voma, exista posibilitatea ca acest ghem sa nu fie motivul varsaturii. Daca pisica tuseste in timp ce elimina parul sau tusea nu este urmata de un ghem de blana eliminat, este posibil ca pisica sa sufere de o boala ce necesita atentia veterinarului.
Va puteti ajuta pisica prin pieptanarea zilnica a acesteia. Periile nu sunt cele mai utile in indepartarea parului mort, intrucat doar netezesc suprafata blanitei. Folositi un pieptan pentru purici sau un pieptan cu dintii desi pentru o pisica cu blana scurta si un pieptan cu dintii rari pentru o pisica cu blana lunga. O “manusa de periat”, acest accesoriu alcatuit dintr-o manusa propriu-zisa si o palma cu peri din cauciuc este, de asemenea, folositoare in indepartarea parului mort.
Un alt vechi remediu ar fi administrarea unei cantitati foarte mici de vaselina in mod regulat pentru a spori “alunecarea” parului inghitit in sistemul digestiv. Ungeti o cantitate foarte mica de vaselina pe labuta pisicii sau in orice alt loc unde aceasta se curata des. Recompensele pentru eliminarea parului inghitit functioneaza pe acelasi principiu, insa utilizati ulei mineral si nu vaselina, acesta avand si un efect usor laxativ. Uleiurile comestibile precum uleiul de peste sau uleiul de in vor fi absorbite la nivelul intestinelor si nu vor servi scopului propus.
Adaugarea unei cantitati de fibre in hrana pisicii poate ajuta de asemenea, insa pisicile necesita mai putine fibre spre deosebire de alte animale, ceea ce poate duce la o cantitate mai mare de materii fecale.
O alta cauza a varsaturilor poate fi consumul unui produs care fie i-a cauzat un disconfort digestiv, fie a mancat prea mult sau prea repede, fie consumul de iarba, soparle sau alte substante necunoscute sau substante toxice. Exista si posibilitatea unei boli gastrointestinale sau de o alta natura. Daca pisica vomita, dupa care se intoarce la activitatea de zi cu zi, mananca, se joaca si se spala, inseamna ca nu trebuie sa va alarmati.
Varsuturile felinelor sunt un motiv de ingrijorare atunci cand devin cronice, cand au loc brusc sau sunt insotite de sange, diaree, letargie, dehidratare, pierderea apetitului sau orice alta modificare a comportamentului. Pisica poate suferi de o boala gastrointestinala specifica felinelor sau poate fi un simptom secundar al unei alte boli grave, precum cancer, boli infectioase, insuficienta renala sau diabet. Consultati un veterinar care ii va face pisicii o examinare amanuntita, va lua in calcul trecutul sa medical si ii va face analize pentru determinarea diagnosticului si a tratamentului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu