duminică, 8 mai 2011

Limfomul la caini

272
Limfosarcomul este o forma des intalnita de cancer al limfocitelor la caini si se poate produce la nivelul nodurilor limfatice, al splinei, al ficatului si al altor organe. Acest cancer poate lua forme agresive in cazul in care nu este tratat, avand o rata a mortalitatii foarte mare.
Tratamentul prin chimioterapie a dat rezultate foarte bune, reusindu-se astfel uneori oferirea a cateva luni sau chiar ani in plus de viata cainilor bolnavi.
Ce caini risca sa fie afectati de aparitia limfomului?
Limfomul este cel mai des intalnit la cainii maturi. Nu exista o predilectie pentru aceasta boala in functie de rasa sau de sex. Doar 10-20 la suta sunt cazuri clinice, majoritatea fiind dusi la veterinar in urma aparitiei unor umflaturi.
De ce apare limfomul la caini?
Desi intelegem cum se formeaza limfomul, nu cunoastem inca din ce cauza apare acesta. In cazul pisicilor, se pare ca exista o puternica legatura intre unele forme de limfom si infectia cu virusul leucemiei feline, dar la caini nu exista o astfel de legatura.
Unii autori considera ca factori legati de mediul inconjurator, cum ar fi expunerea la substante pesticide sau prezenta unor puternice campuri magnetice ar creste posibilitatea aparitiei acestei boli, dar, pana in prezent, nu exista dovezi incontestabile in sprijinul acestei teorii. In acelasi timp, unii autori presupun existenta unei corelatii genetice, dar este nevoie de efectuarea unor studii suplimentare pentru a depista cu exactitate factorii care duc la aparitia limfomului canin.
Care sunt simptomele limfomului?
Simptomele limfomului depind de locatia tumorii. Tumorile de la nivelul nodurilor limfatice apar deseori sub forma unor umflaturi, fara alte simptome. Forma gastrointestinala a acestei boli se manifesta prin vomitat, diaree, pierdere in greutate si lipsa poftei de mancare.
Forma de limfom care afecteaza pieptul se manifesta printr-o respiratie ingerunată si de batai sacadate ale inimii. Forma cutanata a acestei boli se poate manifesta in diferite moduri, inclusiv prin aparitia unei sau mai multor umflaturi pe piele sau la nivelul gurii. Aceste umflaturi pot produce mancarimi sau pot fi rosii si ulcerate.
Cum poate fi descoperit limfomul?
Limfomul poate fi depistat în urma mai multor teste. Diagnosticarea limfomului se poate face prin probe de sange, aspirari ale tumorii cu ajutorul unor ace fine, biopsii, radiografii si ultrasunete. Genul de teste care trebuie efectuate depinde de locatia tumorii.
Care este tratamentul pentru limfom?
Cainii sunt tratati de limfom prin chemioterapie. Limfomul este considerat o boala sistemica, in cazul careia chirurgia si radiatiile nu sunt practice si nici nu dau rezultatele asteptate. Exista multe scheme de chemioterapie si medicamente folosite pentru tratarea limfomului.
De obicei, tratamentul consta intr-o combinatie de medicamente pe cale orala si injectabile luate o dată pe săptămână. Printre medicamentele cele mai des folosite se află cyclophosphamide, vincristine, doxorubicin si prednisone. Tratamentul exact depinde de veterinar.
Schema de chemioterapie folosită de Universitatea din Wisconsin este una dintre cele mai folosite de oncologii veterinari. Cei mai multi veterinari pot administra schemele de tratament, dar eu le recomand intotdeauna stapanilor de caini afectati de limfom sa viziteze intai un oncolog veterinar pentru a se informa in legatura cu noi tratamente recomandate.
Care este perspectiva pe termen lung a unui caine care sufera de limfom?
Unii stapani prefera sa nu isi trateze cainii afectati de limfom. Soeranta de viata pentru cainii netratati este de 4-6 saptamani. Terapia cu prednisone administrat pe cale orală poate reduce umflăturile şi disconfortul, dar este posibil să nu
lungească prea mult speranţa de viaţă a acestor câini. Trebuie reţinut că nu este recomandat tratamentul cu prednisone înaintea chemioterapiei, acesta putând chiar reduce eficienţa chemioterapiei.
În cazul cainilor care sunt tratati, speranta de viata poate ajunge la un an, poate chiar mai mult. De obicei, nici măcar în cazul chemioterapiei, câinii nu trăiesc mai mult de un an. In cazul in care un caine tolereaza chemioterapia (majoritatea cainilor o accepta), calitatea vietii acestora poate fi destul de buna in perioada tratamentului.
Tratamentul limfomului la caini este considerat a fi unul dintre cele mai de succes tratamente ale cancerului si poate fi adesea efectuat de veterinarul local, nefiind nevoie de o deplasare la mare distanta, pana la o facultate de medicina veterinara sau la o clinica de specialitate.
Le reamintesc deseori clientilor ca un an poate insemna aproape 10 la suta din durata medie de viata a unui caine, astfel incat rata de remisie si speranta crescuta de viata arata eficienta acestui tratament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu