duminică, 8 mai 2011

Faceti-va timp pentru joaca si astfel preveniti probleme legate de comportamentul felinelor

Poate fi greu de crezut ca o felina care trandaveste prin casa ar putea fi stresata, insa studiile medicale indica acest lucru, existand o relatie intre stres si joaca agresiva.
“Tindem sa punem pisicile in situatii anormale atunci cand le tinem inchise sau laolalta cu alte pisici”, afirma Valerie Tynes, diplomat al Colegiului American al Comportamentalistilor Veterinari. “Totusi iubitorii de pisici stiu cat este de greu sa te abtii sa ai o singura pisica”.
Pentru a ne asigura de bunastarea pisicilor, specialistii in comportamentul animalelor sugereaza ca stapanii sa se joace cel putin cinci minute pe zi, fie cu fiecare pisica in parte, fie in grup. Pentru a ne hotari daca trebuie sa ne jucam separate cu ele, observati daca pisicile dorm impreuna si daca se ingrijesc una pe cealalta. Acest comportament indica o intreactiune buna si permite joaca in grup.
In timpul sesiunilor de joaca, pisicile sunt stimulate mental si antrenate. Daca nu va jucati cu pisica, riscati ca aceasta sa sufere de agresivitate sau obezitate. Scopul este de a mobilize pisicile, iar acest lucru se intampla cu vointa stapanului.
Primul pas este invatarea pisicii in ce consta joaca potrivita.
Pisicile care ataca picioarele in miscare sau care sar pe stapani fara avertisment nu au cunostinta despre regulile de baza. Atunci cand se joaca cu alti pui sau cu alte pisici, puii de pisica inteleg faptul ca si-au ranit partenerul de joaca. Din pacate, oamenii nu stiu sa impuna aceste reguli.
Pentru a stabili sesiuni de joaca folositi jucarii – nu picioare sau maini – pentru a incepe jocuri care presupun urmarire si atac. Undite de jucarie, bilute si soricei blanosi tinute la o distanta de cativa metri fata de corp sunt cele mai bune instrumente.
Per ansamblu, joaca agresiva are loc, de obicei, atunci cand pisicile interpreteaza drept jocuri  actiunile stapanului. Spre exemplu, o pisica obisnuia sa sara peste doi copiii in timp ce acestia ieseau in fuga dupa imbaiere. Copiii tipau si se alergau unul pe celalalt, astfel incat pisica a considerat aterizarea pe copii ca fiind distractive. A privit acest lucru ca pe un joc. Singura solutie este ca stapanii sa inchida pisica intr-o camera in timpul imbaierii, astfel ca pisica sa nu ii mai vada pe copii alergandu-se.
Stapanii pot, de asemenea, sa distraga atentia pisicii in timpul jocului agresiv. Ii pot arunca o jucarie  care sa treaca prin aria vizuala a pisicii, iar acesta va actiona urmarind jucaria, in loc sa va atace picioarele.
Stapanii trebuie sa recunoasca si sa respecte granitele unei pisici. Unele pisici sunt pretentioase cu privire la jucariile agreate sau atentia cuvenita.
Majoritatea pisicilor au o aversiune fata de tinerea loc cu capul in joss au mangaiatul pe burtica. Coada impleticinda si maraitul indica faptul ca s-au saturat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu