duminică, 8 mai 2011

Mustatile pisicilor

Mustatile pisicilor sunt fire de par de doua ori mai groase si mai rigide decat firele obisnuite, avand in acelasi timp si radacina de trei ori mai adanca. Mustatile au numeroase terminatii nervoase care transmit informatii catre creier despre orice contact sau schimbare a presiunii aerului.
O pisica normala are douazeci si patru de mustati, cate doisprezece pe fiecare parte a nasului, aranjate in patru linii orizontale. Acestea se vor indrepta inainte, atunci cand pisica cerceteaza, ameninta sau testeaza ceva si inapoi, atunci cand pisica va adopta o pozitie defensiva sau va dori sa evite o situatie. Primele doua randuri de mustati se pot misca independent fata de celelalte doua randuri, iar cele mai puternice mustati ce gasesc in cel de-al doilea si cel de-al treilea rand.
Pisica este un animal predominant nocturn si isi foloseste mustatile pentru a detecta orice miscare a curentilor de aer, fiind astfel capabile sa evite obiecte mari, fara sa le atinga. Intr-o fractiune de secunda pot detecta prezenta unei prazi si actiona in consecinta. O pisica ce prezinta mustati deteriorate nu poate vana corespunzator in timpul noptii, avand tendinta de a calcula gresit muscatura letala – astfel, isi va infinge coltii intr-o alta parte a corpului victimei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu