duminică, 8 mai 2011

Hranirea pisoiului

Pisoiul are anumite nevoi nutritionale, diferite de cele ale unei pisici adule. O dieta adecvata, introdusa treptat dupa intarcare, ii va stimula cresterea si dezvoltarea unui comportament alimentar sanatos.
Dieta pisoiului va trebui sa indeplineasca toate cerintele esentiale pentru buna sa crestere. La nastere, nou-nascutul suge colostru de la mama sa, dezvoltandu-si astfel imunitatea. Pana la varsta de aproape 5 saptamani, tractul sau digestiv digera doar lapte matern. Treptat, el va digera lactoza din ce in ce mai greu. Intarcarea, tranzitia graduala de la o dieta lichida la una solida, va face trecerea catre prima etapa a planului de alimentatie corecta. In aceasta prima etapa, pisoiul se va dezvolta foarte mult, ajungand pana in a patra luna de viata. Dupa varsta de sapte saptamani, intarcarea va fi fost incheiata. Obiceiurile corecte trebuiesc insusite cat mai repede!
Pana la 4 luni
Dupa intarcare, sistemul digestiv al pisoiului este, in continuare, imatur si fragil. Astfel, nu este indicat sa ii modificati in vreun fel dieta odata ce acesta a fost adus in noua sa casa. Totusi, dieta trebuie sa fie potrivita varstei sale. Un pisoi de zece saptamani mananca de 3,5 ori mai mult per kilogram decat o pisica adulta.
Dupa varsta de 4 luni

De la aceasta varsta, pisoiul cunoaste o perioada de crestere mai lenta; o dieta corecta, cu un procent mai mic de grasimi, in aceasta perioada ii va dezvolta musculatura si oasele. La varsta de un an, capacitatile lui digestive se maturizeaza si pisica poate trece la mancarea pentru pisici adulte, mancare adaptata pentru fiecare rasa si mod de viata. Dupa sterilizare, necesarul de energie este cu mult diminuat, desi pofta de mancare este mai mare. Este indicat sa cereti sfatul unui veterinar in a stabili cantitatea necesara de hrana.
Comportamentul alimentar natural al pisicii
In natura, o pisica adulta se hraneste cu mici prazi pe care le vaneaza din instinct. Astfel, ratia sa este impartita in numeroase gustari, de la 10 la 20 de mini-mese pe zi. Servirea unei mese nu dureaza mai mult de 1-2 minute, astfel, la fiecare masa, pisoiul consuma in jur de 5-6 grame de mancare. Acest comportament este specific tuturor pisicilor, chiar si al celor care traiesc doar in casa. Din acest motiv, este foarte important ca pisicul sa aiba mancare in permanenta, mancare proaspata, insotita de apa curata.
Incurajarea unei diete sanatoase
Pisoiul trebuie sa isi serveasca masa intr-un mediu linistit. Mancarea trebuie asezata cat mai departe de litiera. In cazul in care exista si un caine in casa, este indicat ca acesta sa nu ajunga la bolurile cu mancare si apa ale pisoiului. Spre exemplu, bolurile ar putea fi amplasate unde mai sus.
Cel mai bine ar fi sa exista doua boluri separate, si nu unite, deoarece in apa pot ajunge bucati din mancare, iar pisoiul nu se va mai hidrata.
Bolurile din ceramica sau sticla nu retin mirosurile si au o stabilitate destul de mare.
Mancarea trebuie oferita treptat. Totusi, trebuie monitorizata cantitatea de mancare consumata in decursul a 24 de ore prin cantarirea ratiei mentionate pe ambalaj. Apa trebuie sa fie intotdeauna limpede si schimbata de doua ori pe zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu