duminică, 8 mai 2011

Hidrocefalia la caini

Hidrocefalia poate apărea fie congenital, fie ca urmare a unui traumatism sau tumori pe creier. Reprezintă colectarea de lichid în exces în şi în jurul creierului. Acesta poate secreta prea mult lichid sau, aşa cum se întâmplă în cele mai multe cazuri, lichidul nu se poate scurge din sistemul nervos central, aşa cum ar trebui să se întâmple.
În creier există spaţii umplute cu fluid, numite ventricule; în cazul unui câine bolnav, acestea devin prea pline, încep să se umfle şi astfel inhibă formarea şi/sau dezvoltarea noului ţesut prin presiunea pe care o exercită. Rasele afectate de obicei sunt cele mici: maltezul, terrierul Yorkshire, pomeranienii şi chihuahua, însă hidrocefalia se poate manifesta şi la alte rase.
Care sunt simptomele?
În mod obişnuit hidrocefalia este diagnosticată la câinii tineri, de până la 4 luni. Capul ia o formă de cupolă, iar oasele craniului din partea superioară a acestuia nu se pot închide. O regiune moale, deschisă, poate fi observată în vârful capului. Câinii afectaţi pot fi orbi, pot avea crize sau un mers anormal. De asemenea, nu sunt bine dezvoltaţi mintal şi pot avea dificultăţi în învăţare. Boala are mai multe niveluri de gravitate.
Care sunt riscurile?
Câinele hidrocefalic are de obicei o speranţă de viaţă foarte redusă. Deşi boala are un spectru larg al gravitaţii, este puţin probabil să depăşească vârsta de 2 ani.
Ce se poate face?
Majoritatea cazurilor nu se tratează. Se recomandă consultarea unui neurolog veterinar şi acesta poate decide să dreneze excesul de lichid din creier sau să recomande un tratament pe termen lung cu Prednison sau Furosemid. Chiar şi astfel, este puţin probabil că un câine hidrocefalic să ducă o viaţă normală, tratamentul fiind adesea inutil şi scump. Hidrocefalia este o boală congenitală (cu care se naşte) şi câinii bolnavi ar trebui retraşi din orice program de înmulţire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu