marți, 10 mai 2011

Albinele

Albinele sunt micutele insecte simpatice dar de care avem tendinta sa fugim, oricine nedorindu-si sa fie intepat de ele. Micutele insecte sunt printre putinele care aduc foloase omului (miere si ceara). Cu totii stiti ca albinele sunt cele care zboara din floare in floare in cautarea polenului. Sunt insa cu siguranta o gramada de lucruri pe care nu le stii inca despre ele.

O familie de albine este formata din: regina cunoscuta sub denumirea de matca, albinele lucratoare si trantorii. In general intr-un stup poate fi intalnita o singura matca ea deosebindu-se de restul albinele prin corpul putin mai lung si capul mic. Ea este cea raspunzatoare de inmultirea familiilor de albine. Primavara ea poate depune pana la 3000 de oua pe zi timp in care albinele lucratoare o ingirjesc, ii asigura hrana si au grija de oua! Regina este de altfel si cea care are cea mai mare durata de viata traind pana la 4 ani. Albinele lucratoare sunt cele mai numeroase intr-un stup chiar si in comparatie cu trantorii care se gasesc in numar de doar pana la cateva sute.

Harnicute cum le stim, albinele lucratoare desfasoara in stup o multime de activitati: rimesc si depoziteaza nectarul, preseaza polenul,curata stupul, cladesc fagurii de ceara, pazesc intrarea in stup, aerisesc stupul si toate astea in primele 20-21 zile de viata. Dupa aceasta zi ele devin albine culegatoare putand zbura in cautarea polenului cu o viteza de pana la 24 km/ora. Albinele pun nectarul in celulele fagurelui realizat anterior determinand apoi evaporarea apei din el prin miscari extrem de rapide ale aripilor.

Trantorii traiesc maxim 24 de zile si, spre deosebire de suratele lor, nu au ac motiv pentru care pierd in fata lor in lupta pentru viata.

Interesant este faptul ca pe langa toate aceste minuni, albinele pot comunica intre ele extrem de bine. Comunicarea se face prin sunete dar mai ales prin miscarile corpului. De exemplu in momentul in care o albina ajunge intr-o zona cu multe flori ea isi anunta surorile printr-un zbor in forma cifrei 8 aratandu-le prin pozitia corpului si directia in care trebuie sa zboare.

Cresterea albinelor, activitate ce aduce de altfel o multime de beneficii, este practicata inca din antichitate, ceara fiind folosita mai cu seama in confectionarea lumanarilor iar mierea fiind folosita pentru consum. Acestea sunt folosite insa si pentru vindecarea unor boli dar si in industrie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu