Giardia sunt protozoare (organisme unicelulare) care traiesc in intestinul subtire al cainilor si al pisicilor. Giardia se gasesc in SUA si in multe alte parti ale lumii. Infectia cu giardia se numeste “giardioza”.
Sunt multe lucruri pe care nu le cunoastem despre acest parazit. Expertii nu cad de acord in privinta numarului de specii de giardia si care dintre aceste specii ce animal afecteaza. Veterinarii nu cad de comun acord nici in privinta a cat de comune sunt infectiile cu giardia si cand ar trebui ele tratate. In general, se presupune ca infectia cu giardia este comuna, dar boala este rara.
Cum se reproduce giardia si cum se transmite?
Un caine se infecteaza mancand chistul parazitului. In intestinul subtire, chistul se deschide si elibereaza o forma activa numita trofozoit. Acestea au o structura ca un fir de par care biciuieste inainte si inapoi permitandu-le sa se imprastie. Ele ataca peretele intestinal si se reproduc divizandu-se in doua. Dupa un numar necunoscut de divizari, la un anumit nivel, intr-o necunoscuta locatie, aceasta forma isi creaza un perete in jurul sau si trece in fecale. Giardia din fecale poate contamina mediul si apa, poate infecta alte animale pana si oameni.
Care sunt semnele infectarii cu giardia?
Majoritatea infectiilor cu giardia sunt asimptomatice. In rarele cazuri in care se declanseaza boala, animalele tinere sunt de obicei afectate, si cel mai frecvent semn este diareea. Diareea poate fi acuta, intermitenta sau cronica. De obicei animalele infectate nu isi pierd pofta de mancare, dar isi pierd din greutate. Fecalele sunt anormale, sunt pale, avand un miros urat si par putin apoase. In intestine, giardia previne absortia propice de nutrienti, dauneaza cutelor delicate ale intestinului, si interfera cu digestia.
Poate giardia cainilor sa infecteze oamenii?
Aceasta este o alta necunoscuta. Sunt multe feluri de giardia, si expertii nu stiu daca aceste specii infecteaza numai anumite gazde. Unele infectii cu acest parazit la oameni se pare ca au pornit de la castori, alte animale salbatice si animale domestice. Pana nu se stie sigur acest lucru, ar fi bine sa luam in considerare faptul ca animalele infectate pot transmite giardia oamenilor.
Poate ati auzit de focarele de giardia care au aparut la oamenii care au baut apa contaminata. Apa potabila contaminata cu giardia este de obicei trecuta prin canalele de epurare. In locatiile rurale, castorii sunt cel mai adesea vinovati pentru contaminarea lacurilor si apelor curgatoare. De asemenea, contaminarea cu giardia s-a produs in centrele de zi care nu au igiena optima pentru copii.
Cum diagnosticam giardioza?
Giardioza este foarte greu de diagnosticat deoarece protozoarele sunt foarte mici si nu trec odata cu scaunul. Testele la cateva scaune (o proba de scaun in fiecare zi timp de trei zile) sunt cerute des pentru a gasi organismul. Procedurile speciale de diagnosticare, in afara examinarii de rutina a fecalelor , sunt necesare pentru a identifica giardia. Procedurile pe care le folosim pentru a identifica viermii rotunzi si viermii carlig, omoara forma activa de giardia si reduce forma chistului.
Pentru a vedea forma activa, o cantitate mica de scaun este amestecata cu apa , pusa pe o lama de microscop si examinata sub mare focalizare. Deoarece aceste forme au o zvacnire, le poti vedea miscandu-se in jurul lamei. Formele active sunt de obicei gasite in scaunele pierdute. Daca aveti ocazia sa vedeti o forma activa a giardiei sub microscop, profitati de asta! Este o creatura interesanta de vazut. Este in forma de para si anatomia sa arata ca o fata din desene animate, cu ochi (cu privirea adesea incrucisata), nas si gura. Odata ce ati vazut-o, nu o veti uita.
Chisturile sunt adesea gasite in scaunul tare. Solutii speciale sunt utilizate pentru a separa chisturile de restul scaunului. Portiunea solutiei care va contine chisturi este mai apoi examinata microscopic.
In primavara anului 2004, un test de diagnosticare folosind tehnologia ELISA devine disponibil. Acest test foloseste o foarte mica mostra de fecale, si poate fi efectuata in 8 minute intr-un laborator veterinar. Este mult mai precisa decat examinarea fecala.
Am facut testele, acum ce se intampla?
Acum ajungem la cum interpretam rezultatele testelor. Poate fi o dilema pentru veterinarul dumneavoastra. Ceea ce vedeti (sau nu vedeti) nu este intotdeauna o indicatie corecta despre ceea ce aveti. Un test negativ poate inseamna ca animalul nu este infectat.
Oricum ar fi, cateva, daca nu chiar foarte putine teste de laborator sunt 100% precise. Rezultatele negative ale unui test pot de asemenea sa se intalneasca la unele animale infectate. Daca este un test negativ, veterinarul va sugera ori de cate ori este nevoie repetarea testului.
Ce stim despre testul pozitiv? Este greu de interpretat, nu? Gresit. Giardia poate fi gasita la multi caini cu sau fara diaree. Daca gasim Giardia, este din cauza diareei sau este doar o coincidenta faptul ca am gasit-o? Animalul poate avea diaree cauzata de o infectie bacteriana, si s-a intamplat sa fie chiar giardia aceasta infectie. Testele trebuie interpretate tinand cont de semne, simptome, si antecedentele medicale de acest gen.
Daca gasim giardia, cum o vom trata?
Revenim de unde am pornit: si tratamentul este unul controversat. Se pune intrebarea cand trebuie tratat. Daca giardia este gasita la un caine fara simptomele ca ar fi prezenta aceasta bacterie, atunci tratam animalul? Atata timp cat nu stim ca Giardia canis poate infecta oameni, deseori luam masuri de precautie si tratam un animal infectat fara simptome pentru a preveni o posibila trasmitere la oameni.
Daca doar suspectam infectie cu giardia, dar nu gasim acest organism, o vom trata oricum? Asa se face de obicei. Pentru ca este foarte dificil de gasit giardia in fecalele cainilor cu diaree, daca nu este o cauza concludenta a provenientei diareei (cainele nu a intrat in gunoi cateva nopti inainte) atunci vom trata animalul ca pentru giardia.
Exista cateva tratamente pentru giardioza, desi cateva nu sunt FDA-aprobate pentru a testa cainii. Fenbendazol este o substanta activa antiparazitara care omoara unii viermi intestinali si poate controla giardia. Poate fi folosit impreuna cu metronidazol. Metronidazolul poate omori unele tipuri de bacterie care provoaca diareea. Deci daca diareea a fost provocata de o bacterie, si nu de giardia, bacteria poate fi omorata si simptomele eliminate.
Din pacate, metronidazolul are unele reactii adverse. S-a descoperit ca este eficient la numai 60-70% din cazurile de caini infectati de giardia, si probabil la pisici nu este eficienta deloc. Poate fi toxic pentru ficatul unor animale. Se crede ca este teratogen (produce malformatii), de aceea nu trebuie folosit pentru animalele gravide. In cele din urma, are un gust foarte amar si multe animale ezita sa il ia – in special pisicile.
Clorhidratul de quinacrin a fost folosit in trecut, dar nu este foarte eficient si poate cauza letargie , varsaturi, anorexie si febra.
Dar acum ajungem la o alta necunoscuta. Se poate ca aceste tratamente doar sa indeparteze chisturile din fecale dar nu sa omoare giardia din intestine. Acest lucru inseamna ca desi s-a facut examenul coproparazitologic, apoi s-a urmat tratamentul corespunzator si testul a iesit negativ, organismul poate fi inca prezent in intestine. Acest lucru este in special valabil pentru vechile tratamente. Tratate in modul acesta, animalele pot fi inca sursa de infestatie pentru cei din jur.
Medicatia specifica este asociata cu regim dietetic si tratament de sustinere, indeosebi rehidratante.
Cum pot feri cainele spre a nu fi infectat cu giardia?
Chisturile pot trai cateva saptamani sau chiar luni in afara gazdei in umiditate, mediu rece, asa ca pajistile, parcurile, cotetul cainilor si alte locuri pot fi contaminate cu fecale animale si pot fi sursa de infectie pentru cainele dumneavoastra. Trebuie sa va tineti catelul departe de zonele contaminate de fecalele altor animale. Acest lucru nu este intotdeauna usor de realizat.
Ca si in cazul altor paraziti ai sistemului digestiv, trebuie prevenita raspandirea cu giardia in centrele de testare si tratament ale animelelor infectate si folosirea masurilor sanitare pentru a reduce sau omori organismele mediului. Solutia Lysol, solutia de inalbire si compusii de amoniu cuaternar sunt eficienti impotriva giardiei.
Cum as putea controla giardia din cotet?
Infestatia cu giardia din cotete reprezinta o mare problema si trebuie abordata din mai multe puncte de vedere.
Tratati animalele: Tratati toate animalele ( in afara celor gravide) cu fenbendazol timp de 5 zile. In ultima zi de tratament, mutati-le in alta incapere si curatati zona infectata. Cand animalele vor fi mutate in incapearea dezinfectata, mai tratati-le inca o data cu fenbendazol sau albendazol pentru alte 5 zile.
Dezinfectati mediul: Stabiliti o zona curata. Aceasta poate fi o masura de ansamblu. Daca nu, faceti cateva custi si despartiti animalele infestate de cele sanatoase. Indepartati toate fecalele din zonele afectate deoarece materia organica din fecale poate scadea eficienta multor dezinfectante. Fumigarea curata zona.
Cuaternarul de amoniu dezinfecteaza daca este folosit conform prospectului sau la 1:5 sau 1:10, solutia de inalbire poate omori cu usurinta chisturile intr-un minut. Lasati zona sa se usuce cateva zile inainte de a muta animalele inapoi.
NOTA: Folositi cu precautie compusii cuaternari de amoniu si solutia de inalbire. Folositi ventilatia propice, manusi, haine pentru protectie si urmati recomandarile veterinarului.
Curatati animalele: Chisturile pot ramane intepenite in blana animalelor infectate. Asa ca in timpul tratamentului si inainte de a muta animalele tratate in zonele curatate, acestea trebuiesc samponate regulat si clatite bine. Sa insistati mai ales in zona perianala.
Preveniti reinstalearea Giardiei: Giardia poate fi adusa in cotet ori prin introducerea unui animal infectat, ori poate fi prezenta pe incaltaminte. Orice alt animal ar trebui izolat fata de restul animalelor si trebuie tratat si curatat cum am specificat in randurile de mai sus. Dumneavoastra trebuie sa folositi huse de unica folosinta pentru pantofi sau sa va curatati bine pantofii/cizmele si sa spalati bine talpa piciorului folosind compusii cuaternari de amoniu pentru a preveni reinstalearea giardiei.
Tineti minte! Giardia de la caini poate infecta oamenii, asa ca, igiena personala este necesara atat adultilor dupa curatarea cotetelor sau a curtii, cat si copiilor care se joaca cu cateii in zonele potential afectate.