Părul de pisică sau de câine poate produce chistul hidatic localizat în ficat sau plămâni, conform culturii populare. Numai că specialiştii au altă părere despre acest chist.
Chistul hidatic este produs de larva unui parazit care trăieşte în intestinele câinelui şi nu pe firul de păr al acestui patruped. De asemenea, nici părul de pisică nu este un mediu de viaţă bun pentru parazitul care produce chistul hidatic. Felinele se contaminează cu o specie a acestui parazit care se transmite doar la şoarece, nicidecum la om.
Contaminarea cu parazitul care produce chistul hidatic se face prin contact direct cu anumalul infestat, dar şi prin înghiţirea ouălor de pe fructe şi legumele insuficient spălate, din apă sau de pe sol. Simptomele includ dureri în zona ficatului şi a plămânilor, deoarece el se instalează în aceste organe. Durerile pot fi însoţite de febră foarte mare, iar tratamentul este chirurgical, conform csid.ro.
Diagnosticul se pune pe baza unui examen special,numit Elisa, prin recoltarea de sânge, efectuarea unei radiografii sau ecografii.
Prevenirea bolii produsă de chistul hidatic constă în deparatzitarea animalelor o dată la trei luni, spălarea îndelungată sub jet puternic de apă a fructelor şi a legumelor crude. De asemenea igiena mâinilor este foarte importantă.
Altfel spus, bolile care pot fi luate de la animale pot fi parazitare, dar nu au legătură directă cu părul acestora. Iar singura metoda de prevenire este ca animalele de companie să fie deparazitate şi vaccinate în mod regulat, după sfatul medicului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu