Hepatozoon canis este parazit intracelular, care este transmis prin intermediul căpuşelor (Rhipicephalus sanguineus).
Datorită intervalului mare de timp dintre infestare si dezvoltarea bolii , aceasta boala nu este intalnita doar în timpul sezonului de căpuşe, ci pe tot parcursul anului. Acest parazit infesteaza cainii, coiotii si vulpile.
H.canis, infestează de asemenea, animalele din Extremul Orient, Orientul Mijlociu şi Africa.
Pot fi infestati gheparzii, hienele, leii şi leoparzii.
Care sunt semnele de boală cauzată de H. canis?
Multe parazitoze cu H canis. nu cauzează boala. Poate provoca boli grave la animalele cu parazitoze suprapuse, cum ar fi ehrlichioza si babesioza, sau la animale cu sistemele imunitare suprimate. Semnele de boala includ febră, pierderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, secreţie nazală, precum şi de slăbiciune la nivelul membrelor posterioare. O anemie uşoară şi prezenta diareei cu sange, pot fi intalnite de asemenea. Pe masura ce boala progreseaza, şchiopătatul, durerile musculare severe, precum şi incapacitatea de a se ridica sunt adesea observate. Aceste semne pot să apară, sa fie sau nu vizibile in decursul mai multor ani.
Care este ciclul biologic al Hepatozoon canis?
Atunci când o capusa infestata este ingerata de un câine, H. canis este eliberat şi migrează prin intestinului câinelui catre ficat, splina, limfonoduri, inima si muschi. Parazitul se reproduce intracelular, producand ruptura celulei. Parazitul se mută apoi în celule diferite pentru a continua procesul de maturare şi de rupere a celulelor. In urma ruperii acestor celule apar dureri musculare severe. În cele din urmă, forma matură paraziteaza in special celulele albe din sânge. Atunci când o capusa inteapa câinele, aceasta se hraneste si cu celulele albe din sânge. H. canis se reproduce în căpuşe, iar când este ingerata, căpuşa va infesta un alt câine. H. canis nu trece prin glandele salivare ale căpuşelor, deci NU este transmisă prin înţepătura de căpuşă – numai prin ingerarea capusei.
Cum este diagnosticata infestaţia cu H. canis ?
Un diagnostic al infestaţiei cu H. canis se face prin examinarea la microscop a sângelui şi observarea paraziţilor, în special in celulele albe ale sangelui , numite neutrofile. O creştere a numărului de celule albe de acest tip este un semn caracteristic al bolii. Biopsia este o metodă foarte sigură de diagnosticare a acestei boli. În unele cazuri, la câinii grav afectati, locul de insertie al muschilor pe oase se poate inflama. Aceste modificări pot fi vazute in radiografii.
Cum se poate trata şi preveni hepatozoonoza?
Nu există nici un tratament eficient sau vaccin pentru această boală. Uneori anumite medicamente, cum ar fi imidocarbul în combinaţie cu alte medicamente, au fost încununate de succes în scăderea numărului de paraziti într-un animal. Folosind tratamentul de susţinere, cum ar fi aspirina, unele animale vor răspunde la tratament, insa nu vor fi vindecate.
Ca şi în alte boli transmise de purici sau căpuşe, controlarea populatiei de purici sau capuse sunt metoda principala de prevenire.
Produsele contra căpuşelor şi puricilor sunt alegeri bune pentru câini.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu