Hemangiosarcomul este tumora malignă din jurul vaselor sanguine. Poate aparea oriunde in corp, dar exista cateva locatii mai frecvente. Tratamentul agresiv efectuat din timp poate prelungi viata cainelui, dar poate produce adesea metastaze, iar vindecarea completa este rara.
Ce caini prezinta riscul dezvoltarii hemangiosarcomului?
Hemangiosarcomul poate sa apara la orice caine, indiferent de rasa, virsta sau sex. Hemangiosarcomul este rar la pisica si om. Exista mai multe rase de caini care par sa aiba un risc mai crescut la hemangiosarcom, printre care se numara Ciobanescul german, Golden retriever, Boxer si Setter englez.
Pentru moment nu intelegem de ce cainii dezvolta hemangiosarcomul. Datorita frecventei crescute la diverse rase, o legatura genetica pare sa fie una din cauzele cele mai potrivite. Hemangiosarcomul este rar intalnita la om, deci s-au facut mai putine cercetari in acest sens si cantitatea de informatii in legatura cu cauzele acestei tumori este oarecum limitata.
Care sunt simptomele hemangiosarcomului ?
Hemangiosarcomul poate aparea oriunde in corp, dar afecteaza in primul rand splina, ficatul, inima si pielea. La nivelul pielii hemangiosarcomul are un prognostic mai bun si o mai buna rata de vindecare decat formele interne. La nivelul pielii se dezvolta ocazional, mai ales la pisici si poate fi uneori asociata cu arsurile solare la animalele cu blana putina. Forma interna este diagnosticata de regula prin palparea unei mase mari in abdomen sau prin simptomele unei hemoragii, care se datoreaza rupturii tumorii fragile. Simptomele vor include stare de slabiciune sau lesin, mucoase palide. Ocazional, cainii vor avea simptome de pierdere de sange cronice care vor include gingii palide, reumplerea capilara lenta, batai neregulate ale inimii si o stare de slabiciune generala.
Cum este diagnosticat hemangiosarcomul ?
Odata ce o tumora este suspectata, radiografiile abdominale si toracice sunt adesea efectuate pentru a determina proportia de implicare a organelor si daca este prezenta metastaza sau nu. Hemangiosarcomul este o tumora agresiva si metastazele sunt adesea prezente in momentul diagnosticului initial. In mod normal se recomanda o biopsie sau o identificare pozitiva a tumorii inlaturate de catre un veterinar patolog.
Care este tratamentul pentru hemangiosarcom ?
Hemangiosarcomul este in primul rand tratat prin chirurgie si chimioterapie. Simpla inlaturare chirurgicala, in cele mai multe cazuri, nu prea are efect. Datorita riscului marit al metastazei rata medie de supravietuire fara chimioterapie este de maxim 2 luni. Prin inlaturare chirurgicala insotita de chimioterapie, media de supravietuire creste de la 5 la 7 luni. Pe de alta parte, 90% dintre acesti caini nu vor supravietui mai mult de un an dupa tratamentul initial. Rata de succes se poate imbunatati fiind conditionata de localizarea tumorii si interventia la timp.
Hemangiosarcomul localizat la nivelul pielii pare sa nu dezvolte metastaze in cele mai multe cazuri, cand este diagnosticata la timp si tratamentul adesea reuseste. Inlaturarea chirurgicala a tumorilor localizate la nivelul pielii este recomandata impreuna cu chimioterapia. Datorita naturii agresive a hemangiosarcomului si a schimbarii rapide a chimioterapicelor, este recomandat ca stapanii de caini cu hemangiosarcom sa consulte un medic veterinar oncolog.
Concluzie
Pe scurt, hemangiosarcomul este o tumoare oarecum raspandita la caini. Poate fi intalnita la orice caine, dar are predilectie la anumite rase. Majoritatea tumorilor sunt metastatice si agresive. Prin depistarea din timp si tratament chirurgical si chimioterapie se poate imbunatati rata de supravietuire si calitatea vietii.
Referinte si lectura suplimentara :
Chun, R. Hemangiosarcoma felina si canina, Compendium, Iulie 1999.
Ettinger, S. ; Feldman, E., Medicina Veterinara Interna. Publicat de catre W.B. Saunders Co, Philadelphia, PA, 2000.
Thamm, D., Hemangiosarcoma canina splenica. Noutati in practica veterinara, Mai 2000.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu