Cainele trebuie invatat sa accepte prezenta altora atunci cand mananca |
Daca totusi alegi sa ii dai catelului oase de ros, ai grija sa nu i le dai niciodata fierte. Din cauza caldurii, proprietatile chimice si fizice ale osului se modifica, astfel ca acestea devin imposibil de digerat in mod eficient. Aschii de os fiert raman in sistemul digestiv al cainelui, putand produce sfasierea organelor.O alta solutie e sa ii dai catelului sa roada jucarii de cauciuc sau oase artificiale ( urechi de porc, etc).
2. Nu trebuie sa deranjezi un caine cand mananca.
Daca nu e cainele tau, asa ar fi bine. Daca insa e al tau, atunci trebuie sa-l inveti sa te accepte in preajma atunci cand mananca. Incepi prin a-i misca farfuria cu mancare in timp ce se infrupta din ea, apoi ia-o din fata lui ; daca la inceput reactioneaza negativ (maraie, sare sa te muste), inseamna ca te percepe ca fiind o amenintare pentru el, iar aici vina iti apartine in totalitate. Pasul urmator e sa il convingi ca nu vrei sa-i furi mancarea si ca nu are motive sa se teama pentru siguranta lui ( poate il hranesti mai rar decat are nevoie, si atunci reactia lui e una generata de foame – se asigura ca macar putinul pe care-l primeste e doar al lui). Cum faci asta ? Prin a-l recompensa. Adu-i inca o bucatica atunci cand te apropii de farfuria lui, arata-i ca prezenta ta si a altora langa el, cand mananca, ii aduce numai beneficii. Destul de simplu, nu ?
3. Daca are nasul rece si umed, atunci e sanatos.
Nasul unui caine poate fi rece si din cauza aerului rece de afara, de exemplu. Mai degraba, nasul cald si uscat indica o posibila afectiune.
4. Periatul e bun pentru blana.
Partial adevarat. Periatul pastreaza blana curata si stimuleaza circulatia sangelui, insa daca se exagereaza (periat prea apasat, prea des ), se poate deteriora grav structura pielii si a firelor de par. Regula : daca auzi peria cum ‘scartaie’ pe piele, atunci periezi prea apasat !
5. Cainele trebuie sa stea afara.
Cat se poate de fals. Cainii sunt fiinte sociale, ei vor sa fie in apropierea stapanului si atat. Nu prea conteaza pentru ei daca stau afara sau in casa, atata vreme cat sunt cu tine. Ca stai intr-o garsoniera sau intr-un conac cat un stadion, el tot la picioarele tale se va aseza.
6. Cainii nu trebuie hraniti cu resturi de la masa omului.
Cum e de banuit, producatorii de mancare pentru caini au contribuit la raspandirea acestui mit, din motive ce tin de marketing, nu de sanatatea cainelui. De fapt, ce nu trebuie sa mananci tu, nu trebuie sa ii dai nici cainelui : grasimi, E-uri etc. De asemenea, cainii au nevoie ca mesele sa fie variate si hrana pe cat posibil completa nutritional.
7. Cand musca, unui pitbull i se inclesteaza falcile de obiectul apucat.
Specialistii in medicina canina spun ca nu exista asa ceva la nici o rasa de caine. Ei adauga ca forta muscaturii e proportionala cu marimea falcilor si a muschilor falcilor. Cu alte cuvinte, nu exista un mecanism anatomic care sa declanseze blocarea falcilor la pitbull in timpul unei muscaturi, ci doar puterea de otel a muschilor si presiunea exercitata de acesta in acel moment.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu