In ce moment mieunatul devine excesiv? Este greu de spus, deoarece acest lucru depinde de la pisica la pisica. Toate pisicile miauna pana la un moment dat – este o metoda de comunicare normala. Insa unele pisici miauna neincetat, lucru deranjant pentru stapani! Nu uitati ca unele rase, in special cea siameza, tind sa miaune excesiv si sa urle.
De ce pisicile miauna
Iata cele mai frecvente motive pentru care pisicile miauna:
- Pentru a-i saluta pe oameni. Este posibil ca pisica sa miaune atunci cand intri in casa, cand se intalneste cu tine oriunde in casa sau in curte sau cand i te adresezi.
- Pentru a cere atentie. Pisicile apreciaza contactul social cu oamenii, iar unele pisici se pot face “foarte auzite” atunci cand doresc atentie. Pisica isi doreste, in acest caz, sa fie mangaiata, sa ne jucam cu ea sau doar sa ii vorbim. Pisicile care au fost lasate singure pentru o perioada mai mare de timp tind sa miaune pentru atentie.
- Pentru a cere mancare. Unele pisici invata sa miaune atunci cand cineva intra in bucatarie, in cazul in care urmeaza sa fie hranita.Altele miauna pentru a va trezi sa le oferiti micul dejun. De asemenea, unele vor invata sa cerseasca mancarea dumneavoastra, mieunand.
- Pentru a cere sa li se dea drumul afara sau inauntru. Daca pisica vrea sa iasa, ea va invata sa miaune la usa. La fel va proceda si in cazul in care vrea sa intre in casa. Daca doriti sa invatati o felina, care a stat pana acum si in afara casei, sa traiasca doar in casa, va trebui sa va obisnuiti cu mieunat excesiv in fata usii sau la ferestre pentru o buna perioada de timp. Acesta schimbare este dificila pentru o pisica, ceea ce va presupune o durata de la cateva saptamani pana la cateva luni de mieunat.
- Pisicile in varsta care sufera de confuzie mintala sau disfunctii cognitivie pot mieuna atunci cand sunt dezorientate – un simptom frecvent a acestei versiune feline al bolii Alzeihmer.
- Pentru a se imperechea. Pisicile care nu s-au mai imperecheat vreodata sunt mai predispuse la urlat. Femelele urla pentru a-i instiinta pe masculi de disponibilitatea lor, iar masculii urla pentru a primi permisiunea femelelor.
O pisica ce miauna excesiv trebuie controlata temeinic de un veterinar pentru a ne asigura ca acest mieunat nu provine de la o problema medicala. O serie de boli pot determina senzatii neobisnuite de foame, sete, neliniste sau iritabilitate la pisici – toate acestea putand duce la mieunat. Chiar daca pisica obisnuieste sa miaune pentru a cere de mancare, trebuie sa mergeti cu ea la veterinar. Pe masura ce imbatranesc, pisicile sunt predispuse la hipertiroidism sau afectiuni ale rinichilor, oricare dintre acestea putand fi motivul mieunatului.
Ajuti-va pisica sa se exprima vocal mai putin
Inainte de a struni pornirile vocale excesive, trebuie sa determinati cauza acestora. Observati circumstantele in care se manifesta astfel si ce o poate opri din mieunat. De mare ajutor va poate fi o evidenta scrisca a acestor detalii cautand o posibila explicatie pentru vocalizare. Odata identificata cauza mieunatului excesiv, luati in calcul urmatoarele sugestii:
- Daca pisica miauna pentru a va saluta, sunt mici sansele de a o dezvatata de acest lucru – aveti o pisica foarte vorbareata care va spune cat de mult se bucura sa va vada!
- Daca pisica miauna pentru atentie, invatati-o ca va primi atentie doar in momentul in care va face liniste. Rezistati tentatiei de a tipa la pisica sau de a-i oferi orice forma de atentie, chiar si atentie agresiva. In schimb, aveti rabdare si asteptati un moment scurt de tacere. In acel moment oferiti-i atentia de care are nevoie. Daca incepe din nou sa miaune, plecati si intoarceti-va doar atunci cand face liniste. Daca perseverati, pisica va invata aceste lucruri.
- Daca dumneavoastra considerati ca pisica plange de singurate, intrucat va petreceti prea mult timp departe de casa, puteti angaja o persoana care sa stea si sa se joace cu ea cateva ore pe zi.
- Daca miauna pentru mancare, nu ii mai oferiti mancare atunci cand miauna! Da-ti-i mancarea la ore prestabilite pentru a intelege ca degeaba va cere mancare mieunand. Daca aceasta strategie nu functioneaza, procurati-va un dozator automat de mancare pe care il programati la anumite intervale. Astfel, pisica va mieuna la dozator si nu la dumneavoasta cel putin! Acest lucru va va ajuta in cazul in care pisica obisnuieste sa va trezeasca dimineata pentru a-i fi servit micul dejun – in loc sa va mai trezeasca, se va uita insistent la dozator, asteptand sa ii dea mancarea.
- Daca pisica a inceput de curand o dieta, consultati veterinarul cu privire la posibilitatea hranirii cu o mancare cu un continut mai mare de fibre sau suplimente.
- Daca pisica miauna pentru a i se da drumul inaintru sau afara, puteti instala o usa pentru pisici pentru a nu mai fi majordomul ei. Asociatiile de protectie a felinelor recomanda insa tinerea pisicilor in casa pentru a preintampina diverse accidente si boli. Daca pisica este obisnuita sa isi petreaca timpul afara si dumneavoastra doriti sa o obisnuiti sa si-l petreaca in casa, o lunga perioada va mieuna neincetat la usa si la geamuri. Nu puteti face nimic in acest caz; atata timp cat pisica nu va fi lasata sa iasa deloc din casa, ea se va obisnui cu acest mod de viata si nu va mai mieuna atat de mult. Mai exista posibilitatea de a amenaja un spatiu inchis in afara casei pentru pisica. Astfel pisica isi va petrece timpul si in afara casei, insa in siguranta.
- Daca pisica nu este sterilizata si miauna excesiv in mod periodic, este posibil ca aceasta sa fie in calduri. Femelele in calduri tind sa fie mai afectuoase, mai alintate, sa toarca mai mult, sa faca rotocoale si sa miaune foarte mult. Aceasta perioada dureaza intre 4 si 10 zile. O femela nesterilizata care nu s-a mai imperecheat, va intra in calduri la fiecare 18-24 de zile in perioada de imperechere (de obicei din februarie pana in septembrie – in emisfera nordica, cel putin). Este posibil ca pisicile invatate sa stea in casa sa intre in calduri in tot timpul anului. Cea mai buna metoda de a reduce mieunat excesiv cauzat de ciclul de calduri este sterilizarea pisicii.
- Daca motanul nu este castrat si periodic miauna excesiv, este posibil ca acesta sa auda sau sa miroase o femela in calduri. Va face acest lucru atata timp cat femela respectiva este in calduri. De asemenea, cea mai buna metoda este castrarea, cu exceptia situatiei in care il puteti impiedica sa mai simta femelele in calduri.
- Daca pisica este in varsta si a inceput sa miaune excesiv, mergeti la un control veterinar pentru a elimina posibile afectiuni medicale, deficite senzoriale si disfunctii cognitive. Tratamentul medical ii poate reduce din disconfort.
- Nu ignorati pisica atunci cand miauna. Singura exceptie o reprezinta situatia in care face acest lucru pentru a va determina sa ii faceti pe plac. In orice alta situatie, cel mai sigur este sa presupuneti ce este mai rau – fie nu are acces la litiera, nu are apa in bol sau este inchisa intr-un dulap. Asigurati-va tot timpul ca nevoile pisicii sunt satisfacute inainte sa considerati ca pisica miauna doar pentru a va manipula.
- Nu certati si nu loviti pisica pentru ca miauna. Desi aceste masuri o vor speria si goni pe moment, ele nu vor avea niciun efect benefic asupra mieunatului. In schimb, pisica se va teme de dumneavoastra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu