luni, 9 mai 2011

Alegerea unei reptile sanatoase

Reptilele de pe piata animalelor de companie sunt predispuse la stres si se pot imbolnavi foarte repede, mai ales daca nu sunt ingrijite cum trebuie. Atunci cand va hotararti sa luati acasa un sarpe, o testoasa sau o soparla, exista mai multe aspecte legate de reptile pe care trebuie sa le urmariti pentru a fi siguri ca adoptati un animal sanatos.

Incepeti examinarea reptile printr-o evaluare scurta a intregului corp al animalului. Reptilele ar trebui sa aibe un corp musculos si evitati animalele care arata foarte slabe (urmariti daca oasele bazinului sau ale cozii sunt evidente) sau care au umflaturi anormale pe picioare. Serpii ar trebui sa aibe o forma rotunda bine definita iar coloana vertrebrala nu ar trebui sa fie vizibila. Broastele testoase ar trebui sa aiba destul tesut intre gat si picioarele din fata.

Si pielea sau carapacea sunt importanti indicatori ai sanatatii reptilei. Daca pielea este foarte ridata si are un aspect tocit, atunci animalul probabil ca este dehidratat. Pielea ar trebui sa fie supla si fara semne de muscaturi sau zgarieturi (aceste leziuni pot dezvolta abcese mai tarziu). De asemenea, ar trebui sa verificati si burta pentru a identifica semne ale arsurilor. Testoasele ar trebui sa aibe o carapace ferma, fara defecte (carapacea moale si cu defecte sunt semne ale unor boli grave).

Verificati starea de curatenie generala a animalului. Daca exista materiale fecale pe burta sau pe spatele animalului, inseamna ca reptila a fost tinuta intr-un mediu supraaglomerat sau insalubru. Verificati si daca exista fecale in zona cea mai ventilata a custii. In cazul in care resturile sunt stranse toate in acel loc puteti suspecta prezenta unei boli sau a unei infectii parazitare.

Ochii reptilei ar trebui sa fie curati, fara crusta sau alte resturi. Ochii umflati pot indica o boala sistemica, mai ales in cazul testoaselor. Interiorul gurii reptilelor trebuie sa fie de culoare roz aprins. Daca interiorul gurii are o culoare palida sau inchisa,  atunci animalul poate suferi de o boala sistemica. Trebuie sa fiti ingrijorati pentru sanatatea reptilei si daca pe limba sau in interiorul gurii animalului vedeti mici pete galbene, albe sau verzi.

Capul unei reptile ar trebui sa fie perfect simetric. Umflaturile sau asimetria falcilor pot indica o boala a oaselor, o infectie sau un abces. Este bine sa verificati si prezenta capuselor, mai ales in zona capului, gatului si a burtii reptilei. Desi este usor de tratat, prezenta capuselor poate arata faptul ca reptila a fost tinuta intr-un mediu murdar si nesanatos.

Cand alegeti o reptila, cereti voie vanzatorului pentru a manui putin animalul. Verificati forta necuvantatoarei. O reptila docila si apatica probabil ca este bolnava. O testoasa ar trebui sa-si traga cu putere picioarele daca este apucata de ele. Serpii si soparlele ar trebui sa aibe un bun tonus muscular iar slabirea si tremuratul pot indica o afectiune metabolica a oaselor.


Urmariti comportamentul reptilei. Aceste animale trebuie sa fie alerte si impulsive. Majoritatea reptilelor se opun manuirii si se vor zbate cand sunt tinute. O reptila domesticita e mai usor de stapanit dar ar trebui totusi sa fie alerta si rapida in reactii. Daca animalul pare letargic si lipsit de reactie, probabil ca este slabit si sufera de o boala. Exceptie de la aceasta regula fac reptilele tinute la temperaturi scazute.

Verificati daca reptila sufera de vreo boala respiratorie. Semnele unei astfel de afectiuni includ scurgeri in zona ochilor si a nasului, respirarea pe gura  (se poate intampla si daca acvariul este prea cald) sau suieraturi produse atunci cand reptila respira.


Ponturi la alegerea unei reptile:

1. Incercati sa gasiti o reptila nascuta si crescuta in captivitate. Reptilele prinse in salbaticie pot fi extrem de stresate si se vor imbolnavi repede.

2. Evitati tentatia de a "salva" o reptila care pare bolnava sau care nu este ingrijita cum trebuie. Desi acest gest este unul nobil, ganditi-va ca animalul pe care il adoptati va fi inlocuit de un altul la fel de neglijat si stresat. Asta ca sa nu mai vorbim de costurile importante pe care le veti suporta pentru ingrijirea reptilei. Cel mai bine este sa reclamati persoana care vinde astfel de animale neglijate la o autoritate competenta.

3. Aranjati locul in care va sta reptila inainte de achizitionarea animalului. Necuvantatoarea va fi deja destul de stresata de mutatul intr-un nou mediu si trebuie sa ii usurati procesul de adaptare la noua casa.

4. Daca o reptila pare sanatoasa dar este tinuta intr-un mediu insalubru, fiti precauti inainte de a o cumpara. Stresul cauzat de neglijenta poate face ca reptila sa fie predispusa la boli care vor aparea mai tarziu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu