Pisicile au doua modalitati de joaca: fie solitar, fie in grup. Cand se joaca singure, pisicile isi indreapta atentia asupra unor lucruri precum jucarii, ghem de ata, cutii si hartie mototolita. Joaca in grup se desfasoara cu alte pisici, oameni sau alte animale. Din pacate, atunci cand se joaca cu oamenii, mai apar unele probleme. Desi pisica nu doreste decat sa se joace, aceasta il poate rani pe partenerul uman de joaca. Zgarieturile si muscaturile sunt dureroase si se pot infecta usor.
Alte probleme comportamentale ce trebuiesc excluse
Agresiunea
Pisicile isi mai manifesta uneori agresiunea fata de oameni. Agresiunea in adevaratul sens al cuvantului este manifestata de obicei de pisici care se sperie usor sau care reactioneaza la vederea, sunetul sau mirosul unei pisici din afara casei. Daca pisica dumneavoastra are sub un an de zile si dumneavoastra sunteti singurul tovaras de joaca, cu siguranta acesta se joaca dur si nu se manifesta agresiv fata de dumneavoastra. Totusi, uneori este greu de stabilit diferenta dintre joaca felina si agresiunea adevarata. Este foarte utila observarea limbajului trupului felinei. De cele mai multe ori, pisicile care se joaca isi tin gura pe jumatate deschisa sau “sar” cu spatele incovoiat. In plus, joaca se desfasoara in liniste. In cazul in care se manifesta agresiv, puteti observa maraiala, sasait si scuipat.
Cum sa reduceti duritatea din joaca felinei
- Oferiti-i pisicii o diversitate de jucarii, astfel incat sa observati ce ii place. In general, pisicile adora jucariile mici, precum bilutele sau soriceii. De asemenea le place sa pandeasca, sa fugareasca si sa se napusteasca asupra lucrurilor care se misca precum prada, adica jucarii cu pene atasate de undite flexibile pe care le puteti agita in aer.
- Oferiti-i in mod frecvent locuri noi de explorat, precum pungi de hartie sau cutii de carton.
- De doua ori pe zi petreceti cel putin 10 minute jucandu-va cu pisica. In timpul sesiunii de joaca nu il incurajati sa va atace mainile sau picioarele. In schimb, jucati-va in directia opusa corpului dumneavoastra folosind o undita lunga sau aruncandu-i jucaria favorita. Programati reprize de joaca care sa coincida cu perioadele din timpul zilei in care pisica este cea mai activa si jucausa.
- Daca pisicii ii place sa va atace picioarele in timp ce urcati/coborati scarile sau se ascunde si apoi va ataca gleznele sau picioarele in momentul in care va apropiati, luati jucariile cu dumneavoastra si aruncati-le inaintea dumneavoastra pentru a-i redirectiona atentia. Incercati sa il faceti sa se concentreze asupra atacarii jucariei in loc de dumneavoastra.
- Luati in calcul si varianta adoptarii unei alte feline pentru a-i oferi un tovaras de joaca. Daca veti face acest lucru, adoptati o pisica tanara, jucausa precum pisica dumneavoastra.
- Amenajati un spatiu in aer liber pentru pisica, in care sa ii amplasati sectoare, cutii, rafturi si subgrinzi pe care sa le cerceteze. Daca ii pueti oferi un mediu si mai complex, in care sa poata vana insecte si frunze, pisica va dori mai putin sa se joace cu dumneavoastra.
- Oferiti-i pauze lungi dupa joaca dura. In momentul in care incepe sa va zgarie sau sa va muste, opriti joaca iesind din camera. Nu incercati sa luati pisica si sa o duceti in alta camera pentru a o “pedepsi” intrucat acest lucru va atrage si mai multe muscaturi.
- Nu incurajati pisica sa se joace cu mainile, picioarele sau alta parte a corpului dumneavoastra. Desi acest lucru pare amuzant cand se intampla cu o pisicuta, in momentul in care aceasta va creste, durerile si pericolul vor fi pe masura.
- Nu utilizati jucarii care implica direct si mainile dumneavoastra, precum manusile cu bilute in varful degetelor. Daca faceti totusi acest lucru, pisica va fi incurajata sa se joace direct cu mainile dumneavoastra si nu va intelege ca acest lucru este permisibil doar atunci cand purtati manusa respectiva.
- Nu pedepsiti fizic pisica pentru joaca dura. Daca o loviti sau o palmuiti, pisica va percepe acest lucru ca pe o joaca si se va comporta si mai dur. In acelasi timp, exista posibilitatea ca acesta sa se sperie de mainile dumneavoastra si va raspunde printr-un comportamen de evitare, urmand apoi ca joaca sa se transforme intr-o adevarata agresivitate.
- Nu fugiti niciodata de pisica si evitati sa ii blocati miscarile folosindu-va de picioarele dumneavoastra. Aceste gesturi pot intensifica joaca sau se pot transforma in agresivitate.
Daca pisica insista sa se joace cu dumneavoastra, in ciuda eforturilor de a-l incuraja sa se joace cu jucarii, puteti sa ii intrerupeti joaca dura stropindu-l usor cu apa, utilizand un dispozitiv de stropire. Un pufait scurt de aer comprimat (fara sunet) poate avea acelasi efect. Va trebui insa sa purtati peste tot cu dumneavoastra dispozitivul de stropire sau de aer comprimat , astfel incat sa le utilizati in momentul in care pisica se napusteste asupra dumneavoastra. Daca va ataca fara sa aveti dispozitivele la dumneavoastra, bateti tare din palme pentru a-l indeparta. In momentul in care se opreste, aruncati-i o jucarie cat mai departe de dumneavoastra pentru a-i redirectiona atentia asupra jucariei. Mici cocoloase de hartie pastrate in buzunar sau in locuri unde va ataca vor fi foarte potrivite ca inlocuitoare de jucarii.
Toate acestea presupun timp si effort, insa daca aveti rabdare si sunteti perseverent, pisica poate fi invatata sa isi directioneze cheful de joaca asupra jucariilor si nu asupra dumneavoastra.
Joaca este un comportament normal care ii ofera tanarului animal posibilitati de a-si dezvolta deprinderile de coordonare si reactionare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu