Toti ne iubim cainii si, de multe ori, ii rasfatam cu mai multe bunatati si mancare decat le-ar fi necesar. Din pacate, la fel ca si in cazul oamenilor, trebuie sa fim atenti la ceea ce le dam cateilor si sa se ne asiguram ca isi mentin un stil de viata sanatos si o greutate normala. Un caine cu probleme de greutate poate suferi de multe probleme de sanatate, de la probleme de inima, de respiratie pana la diabet. Kilogramele in plus, pe care cainele trebuie sa le care, vor adauga o presiune suplimentara asupra incheieturilor si a oaselor, ingreunand deplasarea.
Ce putem face? Nu doresti sa-i refuzi cainelui iubirea, atentia si rasplata pentru loialitatea pe care ne-o arata prietenul nostru. Nici nu trebuie, rasplateste-l cu alternative sanatoase.
Are cainele meu cateva kilograme in plus sau este obez?
Exista o cale rapida pentru a vedea daca cainele nostru are nevoie de o schimbare de stil de viata. Poti gasi cu usurinta coastele catelului sau trebuie sa le cauti atent? Daca nu le identifici repede, inseamna ca ai un caine care are cateva kilograme in plus. In momentul in care afli acest lucru, nu te simti ofensat, acest fapt se intampla tuturor, chiar daca avem cele mai bune intentii. De aceea, foloseste informatiile pe care le vom prezenta pentru a-l face pe caine sa se simta confortabil, sanatos si plin de viata.
Obezitatea, chiar si la caini de altfel sanatosi, este responsabila pentru crize cardiace, atacuri de cord, cancer, diabet, constipatie si scaderea imunitatii organismului. Cainii obezi sunt susceptibili la artrita, hipertensiune, se dezvolta probleme ale pielii si probleme ale coloanei. Din cauza riscului mare de aparitie a acestor boli, acesti caini traiesc mult mai putin. Si toate acestea, nu putem rezista sa nu-l indopam pe Grivei, un sac fara fund, cu tot ceea ce avem bun pe masa in numele iubirii ce i-o purtam sau al vinovatiei.
Cainii sunt considerati supraponderali daca au cu 10% mai mult decat greutatea lor ideala si obezi daca au cu 20% mai multe kilograme. Chiar daca eziti sa-ti numesti cainele drag “obez” si traiesti cu impresia ca este fericit asa cum este el, hai sa analizam calitatea stilului sau de viata. Normal, el iti arata ca este recunoscator pentru deliciile cu care il tratezi, dar poti raspunde cu “Da” la intrebarile urmatoare?
- Se clatina ca o rata in loc sa paseasca ca un “calut”?
- Este letargic?
- Oboseste repede atunci cand alearga sau se joaca?
- Ramane usor fara suflare?
- Are pernite de grasime pe spate, gat sau umeri?
- Cainii de rasa au anumite standarde care indica greutatea si inaltimea ideale. Se incadreaza cainele tau in aceste criterii? (Pentru informatii, verifica site-uri specializate in rase de caini).
- In cazul unei rase mixte, cauta un stardard de greutate si inaltime al unei rase care este comparabila cu talia cainelui tau. Masoara inaltimea cainelui de la greaban pana la nivelul solului. Compara valoarea aceasta cu cea mai apropiata a unui caine de rasa.
- Pentru cantarirea cainelui, ia-l in brate si urca-te pe cantarul de baie. Fa diferenta intre greutatea ta si cea cu el in brate. Daca este prea mare pentru a-l tine in brate sau a-l cantari acasa, verifica-i greutatea a cabinetul veterinarului. Compara greutatea sa cu cea a standardului rasei sau cu cea mai apropiata de acest standard.
- Stai deasupra cainelui. Ar trebui sa observi zona de ingustare a pelvisului, talia. Privit din profil, abdomenul trebuie sa se curbeze. Pentru rasele cu par lung, foloseste mainile pentru a face aceasta verificare.
- Ar trebui sa-i gasesti cu usurinta coastele. Nu ar trebui sa le si vezi! Desi in unele cazuri obezitatea este favorizata de scaderea activitatii glandei tiroide, de cele mai multe ori este cauzata de mancatul in exces si lipsa activitatii fizice.
Intotdeauna faceti cainelui un control la medicului veterinar inainte de orice schimbare radicala a dietei. Dupa cum am mentionat mai sus, intr-un anumit numar de cazuri, obezitatea este provocata de dereglarea glandei tiroide. Deci, trebuie verificati toti factorii potentiali inainte de a lua o decizie.
Daca veterinarul este de acord cu planul tau de modificare a dietei si a orelor de sport, atunci prima creatura care are nevoie de schimbare esti chiar tu! Vei fi nevoit sa ai o atitudine detasata, cruda. Nu chiar, dar asa vei parea cand saracul Grivei, “flamand”, te va implora cu ochii mari, inlacrimati! Trebuie sa ramai sus pe baricade, ferm in convingeri. Adu-ti aminte ca daca greutatea cainelui se apropie de cea normala, atunci sanatatea si calitatea vietii sale vor fi mult mai bune. Si astfel te vei bucura mai mult de compania catelului iubit!
Pastreaza-ti in minte imaginile cand dragul tau catel zburda fericit prin parc, fara sa raspire greu, si rezista eroic in fata incercarilor pe care acesta le face ca sa te simti vinovat ca nu-ti imparti portia cu el sau ca nu-l lasi sa pape dupa pofta sufletelului sau. Dupa cum stii, cainii pot manipula, la fel de bine cum sunt adorabili si incantatori. Dar oare cine stapanul casei?
Schimbarea dietei cainelui
Dieta reprezinta factorul esential intr-un stil de viata sanatos, inclusiv in cel al cainilor. Cainii au, de asemenea, diferite nevoi legate de sanatate si daca medicul veterinar recomanda o noua dieta, asculta ceea ce zice si fa modificarile corespunzatoare. Aditional, urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa pui ma usor in aplicare sfaturile veterinarului.
- Nu hrani fara masura un caine gras, de exemplu, nu-i lasa mancare cat sa rontaie o zi intreaga, ci imparte mancarea in portii egale.
- Nu mai adauga mancare in castron dupa 15 minute pentru fiecare portie.
- Ia in considerare aproximarile unei portii pentru un caine adult dupa cutiile de mancare si sacii de mancare uscata, in functie de activitatea fizica si metabolismul cainelui.
- Nu-l lasa pe Grivei in camera unde prepari mancare si mananci. Inchide usa sau inchide-l in cusca, astfel incat sa rezisti tentatiei de a-i da ceva bun si pufoseniei cu ochi umezi.
- Nu-i mai da resturile de la masa si diferite gustarele. Poti eventual sa-i amesteci bucatele de pui sau vita in mancarea lui. Trebuie sa ai in vedere ca aceste gustarele sa reprezinta un procentaj mult mai mic decat al meselor zilnice, nu sa substituie o masa obisnuita.
- Asigura-te ca toti membrii familiei inteleg nevoia unei schimbari in dieta cainelui. Toate eforturile tale nu vor fi in zadar, daca ceilalti nu ii mai vor furisa cainelui gustari. Ai grija sa nu fure mancare din mana copiilor.
- Muta mancarea in locuri unde nu va avea acces.
- Hraneste-l in alta locatie (o alta camera), nu laolalta cu celelalte animale, pentru a nu le fura mancarea. Ii vei permite sa iasa, dupa ce restul au terminat mancarea din castroane si te-ai asigurat ca nu au ramas resturi.
- Daca te intrebi de unde au aparut kilogramele in plus, tine cont de toate gustarile dintr-o zi. In special la cainii de talie mica, sedentari, chiar si niste gustari mici il pot “ajuta” sa depuna mai multa grasime decat este necesar.
- Adauga mai multe legume in alimentatia catelului, mai ales ca acestea au calorii putine. Este de preferat sa se evite ceapa.
- Daca schimbi felul de mancare cu unul care respecta noua dieta, iar cainele refuza sa manance, poti sa amesteci, la inceput, ¼ din felul nou cu ¾ din cel obisnuit. Apoi cresti cantitatea din noul fel de mancare.
- Daca refuza sa manance, il poti pune sa “tina” post negru pentru o zi sau doua. Bineinteles, discutam despre aceasta metoda extrema numai in cazul unui caine sanatos. In momentul in care, Grivei continua sa faca greva foamei deoarece nu-i place noua mancare (chiar si amestecata cu vechiul fel), lasa-i pe jos 1-2 linguri din mancarea amestecata pentru 15-20 de minute si apoi ia-o. In general, dupa o zi sau doua va ceda (e drept, va trebui sa te prefaci ca nu auzi latratul care te acuza de cruzime) si va manca din mancare de dieta.
- Redu portiile pentru o perioada de 2 saptamani.
- Poti incerca sa-i oferi ca si gustare bucatele de legume crude sau fructe, mai ales daca ii plac dulciurile.
- Nu uita sa-i asiguri multa apa proaspata! Pentru a obtine cele mai bune rezultate, combina dieta cu un program de exercitii. Astfel vei avea alaturi un prieten cu mustati sanatos si plin de viata!
Pe langa o dieta speciala, este de mare importanta si exercitiul fizic. Tu si cainele tau va puteti bucura de plimbari prelungite si nu numai. Cainii adora sa se joaca si, mai ales, sa se joace cu voi. Puteti creste gradual intensitatea antrenamentelor, dar atentie sa nu exagerati! Discutati cu medicul veterinar si stabiliti care exercitii ar fi cele mai potrivite pentru cainele vostru. Astfel petreceti momente placute in compania cainelui vostru din care beneficiati amandoi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu