Pisica miauna mai mult ca oricand
Tors, ciripit, sasait si marait… Ce doreste pisica sa va spuna de fapt?
O pisica fara stapan naste trei pisoiasi in tufisul violacei din curtea din spate. In timp ce ii alapteaza, pisica toare. Pisoii torc de asemenea in timp ce sug. Cand pisica-mama se ridica pentru a-si gasi un loc mai confortabil de alaptat, unul dintre pisoi scoate un sunet de durere, spunand ca se afla sub greutatea mamei. Pisica se ridica din nou, iar detasamentul de torcatori isi continua activitatea.
Intr-o dimineata, pisica-mama se hotaraste sa isi mute “cuibul” intr-un loc mai sigur. Muta primul pui in sopron, apoi se indrepta spre al doilea pui. Puiul lasat in sopron simte prin miros absenta mamei si emite un sunet de frica , cu scopul de a restrange familia.
In timp ce puii cresc, pisica-mama isi petrece din ce in ce mai mul timp departe de “casa”, fiind nevoita sa vaneze pentru a le asigura pisoilor laptele matern. De fiecare data cand se intoarce acasa, pisica-mama le “ciripeste” puilor.
Atunci cand puii ajung la varsta intarcatii, pisica-mama le aduce prada pentru hrana si ii anunta de acest lucru printr-un ciripit. Pisoii raspund anticipat pentru ce vor primi tot prin ciripit. Totusi, intr-o seara, cina este intrerupta de urletul lung si de tonalitate joasa a mamei. Pisicii se imprastie si se adapostesc in sopron inainte ca bufnita sa ii captureze.
Ca si vanatori independenti, pisicile au o nevoie limitata de un repertoriu vocal extensiv. Vocalizarile dintre pisici se limiteaza, de obicei la comunicarea dintre parinti si pui, dintre posibili parteneri de imperechere sau comunicarea cu un eventual inamic. Mai exista un repertoriu de vocalizari folosite de catre feline in comunicarea cu omul.
Schimband volumul, intensitatea si numarul repetarilor acestor vocalizari, impreuna cu un limbaj expresiv al trupului si semnale olfactive, pisicile se asigura de faptul ca mesajele lor sunt receptionate, iar nevoile le sunt satisfacute.
Torsul 001
Torsul este cel mai raspandit dintre sunetele pisicilor – si printe cele mai putin intelese. Pisoii care au venit pe lume de catva ore incep sa toarca atunci cand cauta sa suga de la mama. Sunetul torsului este prezent la inhalare si la expirare, cu o pauza instantanee intre respiratii. Presiunea creata de deschiderea si inchiderea glotei creeaza o separare instantanee intre faldurile vocale, creandu-se astfel torsul. Astfel, torsul este prezent in momentul in care pisica este bucuroasa, cei care au avut de-a face cu pisici in dureri sau pe moarte stiu ca torsul este folosit si ca metoda de eliminare a stresului, desi motivele sunt inca necunoscute.
Semnificatia mieunatului
Cea de-a doua dintre cele mai populare sunete ale pisicii este mieunatul. Desi este rar folosit ca metoda de comunicare intre pisici, acest sunt este specific comunicarii dintre pisica si om. Din primele clipe de viata, pisicile observa faptul ca mieunatul atrage atentia oamenilor, asigurandu-le contact, hrana si joaca. Unii comportamentalisti sugereaza ca unele pisici au cate un mieunat special pentru fiecare dolenta, unii stapani putand sa faca diferenta intre mieunatul “Mi-e foame!” si mieunatul “Vreau afara!”.
Mieunatul este cel mai folosit model de vocalizare bazat pe vocale, fiind produs cu gura deschisa si necesitand apoi inchiderea graduala a gurii.
-Sunetul facut de pisici la vederea unei prazi interesante se numeste ciripit.
-Cand pisica este frustrata (de exemplu atunci cand felina care traieste in casa nu poate ajunge la pasarile de pe pervaz), se poate auzi un clantanit.
-Cand un pisoi abia nascut simte frigul, fiind prins intr-un loc sau mama sa nu este in preajma, acesta emite un sunet de frica – uneori numit si tanguire. Pe masura ce puiul creste, acelasi sunet este folosit atunci cand un lucru il deranjeaza sau joaca este prea dura pentru el.
Sasaitul este doar un sasait?
Toate vocalizarile de amenintare sunt produse cu gura deschisa. Acestea reflecta starea intens emotionala a pisicii. O pisica sasaie atunci cand este surprinsa de un dusman. Un tipat ascutit sau un urlet este exprimat atunci cand pisica are dureri, simte frica sau este agresiva. Maraitul poate fi auzit in toiul unei lupte intre motani, o lupta data pentru teritoriu sau pentru a capta atentia femelei. Un urlet lung si de tonalitate joasa prezice pericolul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu