Spre deosebire de om care are o dieta omnivora, pisica este strict carnivora, avand un organism perfect adaptat acestei diete.
Falcile pisicii sunt create pentru a sfasia, nu pentru a mesteca, din 30 de dinti foarte ascutiti, a carei saliva nu contine enzime digestive, intrucat stomacul pisicii digera rapid “prada” inghitita. Intr-adevar, “rontaitorul” poate servi pana la 12-18 mese scurte pe zi, ingerand de fiecare data doar cateva grame. Hrana ajunge in stomac sub forma unor bucati mari.
Astfel, pentru a preintampina necesitatile unei diete specifice trebuiesc luate in calcul criterii legate de modul de viata, varsta, starea de sanatate, sterilizare sau absenta sterilizarii, trasaturile rasei, sensibilitati specifice precum sensibilitati digestive sau cutanate.
Viata pisicii in casa sau in afara acesteia
O pisica ce traieste doar in casa nu consuma multa energie. Alimentatia normala a unei pisici inactive de 3,5kg, fara sa fie supraponderala, necesita 50 de grame de hrana pe zi, mancarea uscata avand aproximativ 350kcal/100 g.
In cazul unor pisici care tind sa manance din plictiseala, este necesara stabilirea cantitatii ce urmeaza sa ii fie servita zilnic. In cazul pisicilor sterilizate, reducerea secretarilor hormonilor sexuali determina stimularea apetitului. Astfel, greutatea s-ar putea mari cu 30% in cateva luni de la sterilizare.
Pe de alta parte, o pisica ce are contact cu lumea de afara in mod regulat necesita mai multa energie, aproximativ 70kcal/kg/zi. Aceasta necesitate variaza in functie de timpul petrecut afara, cu teritoriul sau si cu variatiile climatice din timpul anului. Dieta poate suferi modificari, intrucat odata cu venirea iernii unele pisici care au contact cu lumea de afara refuza sa mai iasa din casa!
O pisica adulta si crescuta doar in casa isi petrece 30% din timp curatandu-si blana. Firele de par inghitite sunt apoi eliminate prin intestin, insa exista un mare risc de formare a ghemurilor de blana in tractul digestiv. Eliminarea pe cale naturala a acestor ghemuri de blana poate fi usurata prin stimularea tranzitului intestinal, mai exact prin hranirea cu granule special create pentru a le dizolva, acestea continand o fibra care nu favorizeaza fermentatia.
Criteriul rasei
Desi pisicile cu pedigri sunt de cele mai multe ori tinute in casa, necesitatile lor sunt diferite in functie de constitutie si infatisare. Exista diferente de dieta intre o pisica Maine Coon de 10 kg, cu blana de lungime medie, falci puternice, o pisica Siameza cu par scurt, o Persana cu par lung si un Sphynx fara par. Sphynxul va necesita mai multa energie pentru a-si pastra greutatea, in timp ce Persana trebuie hranita cu mancare potrivita falcilor si blanii sale.
Criteriul varstei
Durata de viata medie a pisicii este de 14 ani, insa multe pisici au depasit si varsta de 20 de ani. O ingrijire mai buna si o dieta echilibrata pot contribui la calitatea vietii si longetivitatea pisicii.
Imbatranirea aduce cu sine o scadere a sistemului imunitar, a abilitatilor de invatare si reducere a apetitului. Mestecarea se face mai greu. Din aceste motive, o dieta specifica este necesara. Printre alte caracteristici, dieta specifica varstei va avea o textura mai moale, va fi imbogatita cu vitamine si va readuce apetitul.
Sensibilitati specifice
70% dintre pisicile care a trecut de varsta de 3 ani sufera de afectiuni dentare. Aceste afectiuni trec neobservate de obicei, in timp ce durerile cauzate de acestea pot avea consecinte importante asupra comportamentului si starii generale de sanatate a pisicii. Dieta poate ajuta la pastrarea unei sanatati dentare.
Totusi, granulele cu o anumita dimensiune si textura ce incurajeaza pisica sa rontaie ajuta la efectuarea unei perieri mecanice a suprafetei dentare si incetineste formarea placii dentare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu