luni, 9 mai 2011

Sarpele ca animal de companie

Serpii sunt animale fascinante si, daca sunt abordati cum trebuie, pot fi niste animale de casa destul de sigure. Aceste reptile au nevoi specifice si ar trebui tinute decat de persoane gata sa inteleaga si sa respecte aceste nevoi. Daca iti doresti un sarpe pe post de animal de companie trebuie sa iei la cunostinta toate aspectele unice ale cresterii unui astfel de animal si care specii se potrivesc cel mai bine unui stapan incepator.

Inainte de toate trebuie sa realizezi ca, atunci cand alegi un sarpe ca animal de companie, iti iei un angajament pe termen lung. Multi serpi traiesc peste 20 de ani. Serpii sunt animale de prada si trebuie hraniti in consecinta. Va trebui sa rezervi ceva spatiu in congelator pentru a depozita "prada", cum ar fi rozatoare sau pui de gaina. Serpii sunt experti in evadari si trebuie sa te asiguri ca ai asigurat toate posibilele iesiri din casa pe care le poate gasi reptila.


In cazul in care iti doresti un sarpe ca animal de casa, cea mai buna alegere este sa achizitionezi un exemplar crescut in captivitate. Serpii prinsi in salbaticie sunt mai predispusi la stres, la paraziti si la diferite boli. De asemenea, serpii care au fost prinsi in natura pentru a fi vanduti sunt mai greu de stapanit.

In momentul in care te-ai hotarat la un sarpe, nu uita sa ceri de la vanzator cat mai multe informatii despre animal. Nu strica nici sa ceri sa ti se arate cum animalul se hraneste, pentru a vedea daca sarpele mananca prada deja omorata si daca are probleme cu alimentatia. Pitonul este  recunoscut pentru probleme legate de hranire. Majoritatea serpilor ar trebui hraniti cu prada de aceleasi dimensiuni ca cea mai lata zona a corpului reptilei. Asta inseamna ca, pe masura ce sarpele creste, va trebui sa ii oferi si o prada mai mare.

Speciile de serpi recomandate pentru incepatori sunt "serpii de ferma"(Elaphe guttata), "serpii regali" si "de lapte" (Lampropeltis triangulum) si pitonii "pitici" (Python regius). Aceste specii sunt de marimi rezonabile, destul de usor de ingrijit si tind sa fie destul de docile. Este bine ca stapanii incepatori sa se fereasca de unele specii de serpi, precum Boa constrictor, piton birmanez (Python molurus bivittatus), pitoni si boa cataratori sau serpi de apa. In general, trebuie evitati serpii constrictori, veninosi sau cei mai greu de intretinut.

Reptilele folosesc caldura din jurul lor pentru a-si regla temperatura. Pastrarea unei temperaturi corporale adecvate la serpi este foarte importanta pentru functii precum digestia. Acvariul in care este tinut sarpele trebuie incalzit doar intr-o parte pentru a oferi animalului posibilitatea de a-si regla temperatura. In salbaticie, multe specii de serpi isi scad temperatura in timpul noptii. Trebuie sa aveti in vedere si acest aspect. Puteti sa imitati conditiile din natura scazand intensitatea sursei de caldura din acvariu in timpul noptii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu