Pisoii sunt precum copiii. Invata de la cei din jur, invata prin joaca si prin cercetare. Multi oameni a auzit despre posibilitatea abandonarii unui pui de catre pisica-mama in cazul in care acesta a fost atins de noi. Astfel, ne este frica sa atingem puiul si nu stim cum trebuie sa procedam atunci cand acesta nu este crescut cum trebuie, in special in cazul in care in casa traiesc si alte pisici sau copii mai mici.
Studiile releva faptul ca pisicii care au fost luati in mana/brate in fiecare zi din prima luna de viata, nu doar ca sunt mai prietenosi, insa invata mai repede si accepta mai usor situatii noi. Socializarea corecta a puiului este cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru pisoiul dumneavoastra, acesta devenind fericit si sanatos din punct de vedere emotional.
Ce puteti face pentru a-i ajuta pe pisoi sa socializeze:
- Luati pisoii in mana/brate inca din primele clipe de viata, insa doar daca pisica-mama va permite acest lucru
- Atingeti si masati labutele, urechile si fata pisoiului – va va ajuta mai tarziu in momentul taierii, pieptanarii si administrarii de medicamente.
- Permiteti-le musafirilor sa ii atinga pe pisoi. Cu cat acestia interactioneaza cu mai multi oameni, cu atat mai mult ii vor considera pe musafiri drept pisici adulte.
- Permiteti-le copiilor sa atinga puii! Rugati-i sa stea pe jos sau pe canapea alaturi de pui si sa se joace usor cu ei. Experienta este benefica atat pentru copil, cat si pentu pui.
- Permiteti ca puii sa faca cunostinta si cu alte animale. Nu lasati puii nespravegheati impreuna cu alte animale, insa ii va ajuta acceptarea altor animale in situatiile lasarii acestora la un hotel de animale sau relocarii intr-o casa in care sunt prezenti caini sau alte animale de companie.
- Tineti puiul in brate ca si cum ar fi un bebelus. Pisicii isi expun burtica ca semn al increderii.
- Lasati in preajma o cusca pentru transport cu o paturica inauntru. Pisica va adormi in ea, iar daca o veti transporta pana la veterinar in cusca respectiva, ea se va adapta situatiei mult mai usor.
- Asigurati-i pisicii multe jucarii si un loc pentru ascutit ghearele.
- Dupa ce implinesc patru saptamani, puii trebuie introdusi in activitatile de zi cu zi ale familiei.
- Nici dumneavoastra si nici copiii nu trebuie sa necajiti puiul!
- Nu le permiteti pisoilor sa va zgarie sau sa va muste in timpul jocului. Acest lucru se va transforma in comportament agresiv.
- Nu le permiteti copiilor sa fie brutali in manevrarea sau joaca cu pisoii, pentru ca la maturitate pisoii nu vor suporta copiii.
- Evitati pe cat posibil sunetele puternice si bruste.
- Pisicii nu trebuie relocati intr-o alta casa pana la varsta de opt saptamani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu