duminică, 8 mai 2011

Sfaturi pentru o acomodare cat mai usoara a pisoiului

Pisoiul, indelung asteptat in noua sa casa, tocmai a parasit lumea in care traia alaturi de mama, fratii si surorile sale. Venirea sa intr-un mediu necunoscut este o etapa importanta care va determina succesul integrarii sale. Integrarea trebuie sa fie facuta gradual si cat mai linistit.
Un nou teritoriu, o noua viata… Iata cateva sfaturi de a primi noul pisoi in atmosfera linistita de care are nevoie.
Ziua cea mare

Momentul in care pisoiul este adus in noua casa trebuie sa fie lipsit de zgomote. O primire prea zgomotoasa l-ar inspaimanta. Pentru a-l adapta cat mai repede, ar trebui ales un spatiu inchis, cum ar fi un dormitor, a carui usa poate fi inchisa, de exemplu. Astfel, el va putea face cunostinta, incetul cu incetul, cu ceilalti membri ai familiei, cu sunetele si mirosurile. Apoi, va patrunde in spatiile care ii vor fi puse la dispozitie si se va obisnui cu  plecarile si sosirile tuturor. Pisoiul trebuie sa aiba apa si mancare in camera destinata lui pentru inceput, fiecare intr-un recipient separat. Indiferent de locatia aleasa, litiera va trebui plasata cat mai departe cu putinta de locul unde ii sunt servite apa si mancarea.
Urmatoarele zile
In primele zile in noua sa casa, pisoiul nu trebuie sa fie supus unor schimbari majore. Indiferent ca vorbim despre mancarea sau litiera sa, este indicat sa folosim in continuare aceleasi produse cu care acesta a fost invatat de la bun inceput. Orice lucru nou trebuie introdus treptat.
Dintre lucrurile esentiale ce trebuiesc achizionate, cusca pentru transport este foare utila vizitelor la veterinar. Este extrem de importanta asigurarea conditiilor de siguranta atunci cand animalul este transportat.
Un sisal il va ajuta sa isi satisfaca nevoia majora de a-si ascuti ghearele. Cateva jocuri simple, o mingiuta, un dop sunt suficiente, desi nu ii vor satisface nevoia constanta de a explora noi teritorii si de a se juca. Va trebui sa va asteptati la cateva surprize si sa va rezervati zilnic cateva momente pentru reprizele de joaca.
Prezentarea unor alte animale din casa

Este necesara prezentarea celorlalte animale din casa, daca acestea exista. Iar acest lucru trebuie sa se intample cat mai repede. Totusi, nu are sens sa va asteptati sa se inteleaga cu alte animale precum rozatoare sau pasari, deoarece o astfel de coabitare este aproape imposibila. Prezentarea celorlalte animale trebuie sa se faca treptat si sub supraveghere. O prezentare necorespunzatoare care determina sentimente de frustrare si/sau invidie poate duce la parasirea caminului a celui mai in varsta animal din casa. Un caine socializat corect va accepta noul pisic cu usurinta. Alti caini mai in varsta se vor dovedi a fi mai putin toleranti , insa o usoara zgarietura din partea pisicii le va mai reduce din agresivitate, dupa care se vor intelege fara probleme in perioada urmatoare. Daca vorbim de o alta pisica in casa, lucruri se complica. O pisica adulta nu este incantata de venirea unui nou pui pe teritoriul sau. Pisica adulta isi va manifesta nemultumirea prin comportamente amenintatoare , intrucat nu accepta ideea de schimbare. Acceptarea deplina a pisoiului poate dura pana la cateva luni.
Siguranta
Pericolele posibile in prezenta unui pisoi sunt nenumarate. Desi isi petrece o mare parte din timp dormind, acesta trebuie supravegheat, chiar daca acest lucru inseamna ca, timp de cateva ore cat veti lipsi de acasa, el va trebui lasat in camera in care a fost primit la inceput. Chiar si un simplu gest precum cel de a da drumul la apa de la cada in care s-ar putea ineca sau de a deschide ferestra pe al carei pervaz se poate catara, cere o atentie sporita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu