Cauzele tulburarilor compulsive
Comportamentele compulsive apar in momentele de frustrare sau stres ale pisicii. Initial, pisica va dezvolta un comportament de inlocuire. Doreste sa faca un anumit lucru insa nu poate, apare sentimentul de frustrare si inlocuieste actiunea interzisa. De exemplu, cand o pisica simte prezenta unei alte pisici dincolo de fereastra, va dori sa o atace – insa nu poate iesi din casa, fapt pentru care gaseste un inlocuitor – incepe sa se spele. Daca astfel de situatii stresante au loc des, pisica va gasi un inlocuitor de fiecare data. La inceput, va face acest lucru doar cand vor aparea situatii stresante, urmand ca mai apoi sa isi continue obiceiul si in absenta factorilor stresanti. In acest moment, comportamentul devine repetitiv si compulsiv.
Desi inca nu a fost confirmata aceasta ipoteze, unii experti considera ca puii care au fost intarcati pre devreme sunt mai predispusi la a dezvolta asemenea comportamente pe masura ce cresc.
Adevaruri despre tulburarile compulsive ale pisicilor
- De obicei pisicile care dezvolta asemenea comportament au mai putin de doi ani. Pisoii pot avea chiar trei sau patru luni cand incep sa suga lucruri facute din lana, de exemplu.
- Desi orice pisica poate avea o tulburare compulsiva, rasele orientale, precum cea siameza, sunt mai predispuse decat celelalte rase. Este posibil ca practicile de inmultire sa se concentreze pe gene asociate cu tulburarile compulsive in ideea de a pastra rasa cat mai pura.
- Femelele sunt mai afectate de alopecia psihogenica decat masculii. Nu se cunosc alte legaturi intre sexul animalului si alte tipuri de tulburari compulsive.
- Tulburarile compulsive sunt mai des intalnite la pisicile care traiesc doar in casa, o posibila eplicatie fiind faptul ca acestea au parte de mai putina stimulare mentala si miscare. Pisicile de interior sunt mai expuse situatiilor stresante, cum ar fi luptele cu alte pisici din casa.
- Modificari semnificative in viata pisicii, precum mutarea intr-o alta casa, renovarea casei, adoptarea unui alt animal sau mutarea unei rude provoaca stres si determina dezvoltarea comportamentului compulsiv.
Nu trebuie sa presupuneti ca pisica are un comportament compulsiv daca o vedeti cum isi ingrijeste blana sau roade lucruri necomestibile. Unele boli pot provoca asemenea tulburari, astfel ca o consultatie veterinara este foarte importanta. O pisica ce se spala excesiv poate avea o alergie, o infectie cu o ciuperca sau poate simti o durere in zona respectiva. O pisica ce consuma lucruri necomestibile, precum materiale, ar putea suferi de o deficienta nutritionala. Daca aveti doua sau mai multe pisici si toate impart acelasi bol de mancare, este posibil ca aceasta sa nu se hraneasca suficient.
Este foarte important sa intelegeti ca aceste comportamente, create initial de o boala, pot deveni compulsive. Este posibil ca pisica sa continue comportamentul si dupa tratarea bolii respective.
Identificarea cauzei
Odata eliminata posibilitatea unei boli, trebuie sa aflati cauzele stresului si eliminarea acestora. Cei mai intalniti factori declansatori ai comportamentelor compulsive sunt:
- Anxietatea in urma separarii, mai exact parasirea locuintei de catre un membru al familiei pentru o perioada mai lunga de timp sau decesul acestuia sau al unui alt animal din casa
- O persoana nou-venita sau un nou animal de casa
- Mutarea intr-o locuita noua
- Acces restrictionat catre zona de afara
- Stimulare sociala sau mediu inadecvate datorate unui trai exclusiv de interior
- Prezenta altor pisici in preajma case
- Sunete ascutite si puternice
- Lipsa de atentie acordata pisicii
Ajutarea pisicii compulsive
Daca pisica dumneavoastra reactioneaza la vederea unui anumit lucru sau la un anumit sunet, puteti sa i le prezentati la intensitati reduse, astfel incat pisica sa ramana calma. In acelasi timp, trebuie sa asociati obiectul sau sunetul respectiv cu ceva ce ii face placere pisicii, cum ar fi o recompensa sau o jucarie. Spre exemplu, daca pisica este stresata atunci cand cantati la pian, invatati-o ca la fiecare melodie cu o linie melodica usoara va primi putin somon. Dupa ce se obisnuieste, saptamanal o veti expune gradual unor fragmente de muzica crescand volumul. De fiecare data trebuie sa folosi mancarea sa preferata.
Pisicile stresate de prezenta altor pisici din preajma casei dumneavoastra pot fi dezvatate de privitul la fereastra. Indepartati locul de odihna al pisicii de la ferestre si amenejati-i un alt loc interesant. Daca este necesar, puteti acoperi ferestrele cu draperii, jaluzele sau cu un material opac precum cartonul.
Daca pisica traieste doar in casa, faceti-i un mediu mai atractiv si antrenant. Asamblati-i un centru de joaca, un acvariu acoperit sau jucarii haioase. Jucati-va cu pisica cel putin 10-15 minute pe zi. Unele pisici adora o plimbare in afara casei in lesa sau cu ham.
Alte pisici dezvolta comportamente compulsive pentru a atrage atentia stapanilor. Trebuie sa intelegeti ca este foarte important sa nu ii acordati pisicii atentie atunci cand roade materiale, intrucat se va invata cu urmarirea dumneavoastra peste tot in casa sau ca o veti mangaia in momentul in care va incepe sa se spele. Cel mai bine este sa intrerupeti activitatea pisicii fara sa ii acordati atentie. Indepartati obicetul pe care il roade sau bateti din palme pentru a o distrage de la spalat.
Daca pisica se adapteaza greu la schimbarile majore din viata sa, schimbari precum mutatul sau pierderea unui membru al familiei, un tratament medicamentos ar putea fi de folos.
Sfaturi utile pisicilor care sug lana sau rod materiale
- Nu lasati lana sau alte materiale ce prezinta interes pentru pisica la vedere. Restrictionati-i accesul in camere unde poate gasi lenjerii de pat sau draperii. Daca roade anumite lucruri, aplicati un spray cu gust neplacut, special conceput pentru indepartarea pisicilor.
- Daca pisica doar roade sau suge, insa nu inghite lucrul respectiv, oferiti-i cativa soricei blanosi sau alte jucarii confectionate din materiale moi. Daca pisica ingereaza materialele, oferiti-i jucarii din plastic sau cauciuc. Imprastiati jucariile in zone in care pisica roade lana sau materialele.
- Unele pisici vor manca iarba-matei si iarba pentru pisici ca alternativa la materiale. Unele pisici apreciaza chiar laptuci sau pastai de fasole verde.
- Unor pisici le place sa roada bucati de piele prelucrata, unsa in strat subtire cu ulei de peste sau branza. Altele prefera sa roada aripi crude de pui. Nu-i oferiti pisicii oase fierte intrucat acestea se pot desface si se va ineca sau rani cu aschiile. Pielea sau aripile de pui trebuiesc oferite sub stricta supraveghere.
- Folositi-va inteligent de orele de masa ale pisicii. Ascundeti mici portii de mancare prin casa, astfel incat pisica le va vana.
- Discutati cu veterinarul dumneavoastra despre posibilitatea introducerii in dieta a unui tip de mancare cu un continut mai mare de fibra si cu putine calorii; pisica va putea manca o cantitate mai mare din acest tip de mancare si ii va ocupa mai mult din timpul ei.
Nu exista intotdeauna un tratament pentru indepartarea definitiva a acestuia. Totusi, modificari de comportament, terapie medicamentoasa sau schimbari pozitive ale mediului pisicii pot avea efecte in reducerea frecventei si a intensitatii acestui comportament compulsiv, facandu-l mai tolerabil pentru ambele parti. Va poate fi de ajutor pastrarea unui jurnal zilnic cu comportamentul pisicii pentru ca astfel veti observa daca eforturile dumneavoastra dau roade.
Ce NU trebuie sa faceti
- Nu pedepsiti pisica pentru comportamentul compulsiv. Prin pedeapsa cresteti nivelul stresului si implicit efectele de spalare excesiva, supt sau ros.
- Nu ii puneti pisicii gulerul elisabetan intrucat acest lucru nu o va impiedica sa se manifeste. Desi pare o solutie buna de moment, trebuie sa gasiti o serie de solutii pe termen lung.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu