Pisoiul trebuie sa fie ingrijit in mod regulat pentru a-i pastra sanatatea. Aceste gesturi banale ii asigura bunastarea si ajuta la stabilirea unei apropieri intre dumneavoastra si pisoi, odata ce acesta s-a acomodat.
Daca pisoiul adoptat a fost bine socializat, dupa primele 8 saptamani deja va fi obisnuit sa fie purtat in brate. Totusi, o persoana poate fi speriata de propria-i neindemanare daca va trebui sa ii deschida gura sau sa ii taie ghearele. La inceput, nici pisoiul nu va avea stare. Insa, reprize scurte, domoale si repetate vor ajuta foarte mult la obisnuirea pisoiului cu aceste practici. Intr-adevar, desi pisica este un animal foarte curat, trebuie sa i se ofere ingrijiri repetate pentru a-i pastra sanatatea.
Blana stralucitoare
O blana ingrijita presupune perierea si indepartarea firelor de par moarte. In cazul pisicilor cu par lung, precum rasa persana, perierea este obligatorie si trebuie efectuata zilnic. Parul trebuie curatat cu un pieptene, apoi pieptanat si aerisit. In cazul raselor cu par scurt, precum siameza sau abisiniana, perierea cu mana este suficienta. Perierea saptamanala cu o perie moale este necesara in cazul raselor cu blana de lungime medie, precum Maine Coon sau burma. Acelasi lucru este valabil si pentru rasele cu par scurt, insa cu un strat de puf, precum Exotic Shorthair.
Lucruri importante
In coltul interior al ochiului se pot aduna impuritati, in special in cazul persanelor. Curatarea se face folosind o compresa inmuiata intr-o lotiune creata in acest scop. Pisica nu trebuie sa sa aiba scurgeri oculare sau nazale.
Este bine ca pisicul sa fie obisnuit cu gesturi ce tin de igiena bucala de la o varsta cat mai frageda: perierea dintilor care impiedica formarea tartrului. In acest scop, se utilizeaza o compresa impaturita si aplicata pe dinti.
Pavilioanele urechilor nu trebuie sa ascunda murdarii de niciun fel. Daca este cazul, inmuiati o compresa sau putina vata intr-o lotiune speciala pentru a indeparta impuritatile. Nu utilizati betisoare de vata pentru urechi.
Ghearele
Taierea varfurilor gherutelor nu presupune mutilarea acestuia. Din contra, taierea va mai reduce posibilitatea zgarierii diverselor obiecte din casa. Pentru a efectua aceasta operatiune, pisicul trebuie infasurat usor intr-un prosop, lasandu-i afara capul si labuta la care se va face taierea. Folositi o unghiera sau un foarfece de taiat unghii pentru pisici, apasati usor pe ultima falanga pentru a scoate gheara. Faceti acest lucru cu fiecare falanga. Taiati doar partea transparenta a unghiei, si nu partea roz care va sangera in cazul in care va fi atinsa. Taiati ghearele la toate cele patru labute!
Imbaierea este indicata?
Un pisic ce urmeaza sa fie prezentat in cadrul unei expozitii feline trebuie imbaiat! Blana sa trebuie sa fie impecabila atunci cand ajunge in bratele specialistului. Utilizati un sampon special, incalziti camera foarte bine, asezati un covoras anti-alunecare pe fundul cazii si umpleti cada cu foarte putina apa. Umeziti usor pisoiul inainte de aplicarea samponului. Dupa clatire, indepartati excesul de apa folosind un prosop si tineti pisoiul la cald pana cand blana este complet uscata.
Orice schimbare in infatisarea sau comportamentul pisicului trebuie observata imediata. Se va consulta un medic veterinar cat mai repede cu putinta.
Vaccinuri, vermicide si antiparazitari
Vaccinarea se va face la varsta de 8 sau 9 saptamani, cu scopul de a intari sistemul imunitar al pisicului. Este foarte important sa se respecte programul de imunizare stabilit de catre medicul veterinar.
Referitor la parazitii interni, femela gestanta este deparazitata in momentul nasterii. Apoi, pisoiul va fi deparazitat regulat de-a lungul cresterii sale, conform indicatiilor medicului.
Pentru parazitii externi, precum puricii sau paduchii, deparazitarea se va face dupa varsta de doua luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu