Terapia cu animale a început să fie aplicată, în ultima vreme, şi la noi în ţară. Animalele de companie au demonstrat că pot deveni terapeuţi desăvârşiţi şi în cazul bătrânilor instituţionalizaţi la Casa Max.
Asociaţia GIA şi Primăria Sector 3 – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în parteneriat cu Mars România au lansat în 2009 proiectul social “Animalele fac oamenii să zâmbească”. Deoarece rezultatele au fost spectaculoase, acesta a fost continuat şi anul acesta.
“Am ales să implementăm acest tip de terapie pentru a vedea care sunt rezultatele. Cum în 2009 au fost foarte bune, iată că în 2010 am extins…”, spune Consultant comunicare (Grayling România) Delia Matei.
În fiecare duminică, cei 80 de bătrâni sunt vizitaţi de echipe de voluntari şi dresori, însoţiţi de câini special antrenaţi. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. “Ceea ce se obs de la prima şedinţă este că au avut o stare de starea de veselie, bucurie şi mulţumire”, a afirmat Violeta Pascu, psiholog Casa Max.
Animalele au reuşit să ajute bâtrânii să uite de singurătate şi chiar să depăşescă momente dificile ale vieţii din punct de vedere emoţional, psihologic şi social. Cel mai mare succes al proiectului este un bărbat care a reînceput să vorbească. “Au fost rezultate speclaculoase. Mircea, care a început să vorbească, de unde era izolat şi nu vorbea. Terapeutul a avut drum deschis la sufletul lui. Mircea suferă de o formă de afazie şi problemă locomotorie”.
La începutul şi la sfârşitul fiecărei şedinţe de terapie făcute de bătrâni s-a măsurat tensiunea arterială şi pulsul fiecărui participant. S-a observat scăderea frecvenţei pulsului, iar la nivel psihologic, reducerea stării depresive şi a stării de singurătate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu