luni, 21 noiembrie 2011

Curiozităţi din lumea animalelor

DIHORUL
  • Dihorii dorm în medie 20 de ore pe zi. Recordul acestora este doborât de ursuleţii koala, care pot dormi şi 22 de ore pe zi. Fruntaşii la capitolul "somn" sunt însă melcii, care pot dormi şi până la 3 ani, fără să se trezească nici măcar odată.



    LENEŞUL
  • Există un animal numit "leneşul", care şi el doarme foarte mult, până la 16 ore pe zi. Acesta trăieşte exclusiv în copaci, şi are picioarele lungi, cu ajutorul cărora stă tot timpul agăţat de crengi, cu spatele în jos. Pe pământ el nu se poate susţine. Toate mişcările lui sunt făcute parcă cu încetinitorul.          



MELCUL

  • Melcii   sunt binecunoscuţi pentru deplasarea lor foarte lentă. Într-o zi, un melc se deplasează maximum 10 metri... Şi asta doar dacă are la dispoziţie o suprafaţă netedă şi este nevoit să-şi caute hrană. 





PORC

  • Porcii nu pot să se uite în sus, spre cer. Din cauza unor oase lipsite de articulaţii în zona gâtului, ei nu pot să ridice capul în sus.                                 









ARICIUL

  • S-a dovedit că ariciul este aproape imun la otrăvuri, el având o rezistenţă ieşită din comun chiar şi pentru lumea animală. Dacă ar fi să luăm ca exemplu cianura, experimentele au arătat că pisica moare după ce a îngurgitat un gram din această otravă, în timp ce ariciul însă rezistă şi la cinci grame.











METAMORFOZĂ

  • Unele animale au regimuri alimentare diferite în diferite stadii de viaţă. Omida mănâncă frunze bogate în proteine pentru a-şi construi celulele corpului, apoi, odată transformată în fluture, bea nectar dulce, pe care-l extrage din flori, pentru a-şi asigura energia necesară zborului.









JAGUAR



  • Jaguarul este singura felină din lume care rage. El are o varietate de vocalize, printre care mormăituri şi grohăituri, dar şi un fel de mieunat blând înperioada de împerechere. Deşi în civilizaţiile precolumbiene era adorat ca zeu în Peru, Guatemala şi Mexic, ulterior jaguarul a devenit victima oamenilor, blana sa de o valoare inestimabilă fiind foarte căutată în întraga lume.



URŞI POLARI

  • Un grup de cercetători a stabilit că urşii polari sunt dotaţi cu un fel de ochelari de soare naturali. Ochii lor sunt apăraţi de o membrană specială, care are rolul de a atenua lumina orbitoare reflectată de zăpezile veşnice ale nordului.
  • Blana ursului polar este albă pentru că mijlocul firului de păr din blană este gol şi prin el se reflectă lumina mai mult decât în zăpadă sau gheaţă. Iarna, blana lui se colorează în galben, iar pielea sa este neagră.



MUSTAŢA REGALĂ

  • Una din cele mai curioase şi mai rare maimuţe din lume este denumită "mustaţa regală". Această maimuţă este atât de mică, încât încape într-o palmă. În schimb ea are nişte mustăţi foarte mari. Maimuţica trăieşte în junglele braziliene şi se hrăneşte cu fluturi, gândaci, arahide, banane etc.















URSUL KOALA

  • Elefanţii au o proprietate deosebită: pot comunica între ai la distanţe de 18 km şi poate chiar şi mai mult, prin infrasunete.




  • Ursuleţul koala, un marsupian care trăieşte doar în îndepărtata Australie, se numără printre cei mai vechi locuitori ai planetei, şi are una dintre cele mai specializate diete dintre toate vieţuitoarele, hrănindu-se exclusiv cu frunzele câtorva specii de eucalipt, ursuleţii koala dorm foarte mult, uneori chiar şi 18 ore pe zi.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu