vineri, 25 noiembrie 2011

Curiozităţi din lumea animalelor

DIHORUL
 • Dihorii dorm în medie 20 de ore pe zi. Recordul acestora este doborât de ursuleţii koala, care pot dormi şi 22 de ore pe zi. Fruntaşii la capitolul "somn" sunt însă melcii, care pot dormi şi până la 3 ani, fără să se trezească nici măcar odată.  LENEŞUL
    Există un animal numit "leneşul", care şi el doarme foarte mult, până la 16 ore pe zi. Acesta trăieşte exclusiv în copaci, şi are picioarele lungi, cu ajutorul cărora stă tot timpul agăţat de crengi, cu spatele în jos. Pe pământ el nu se poate susţine. Toate mişcările lui sunt făcute parcă cu încetinitorul.          MELCUL
Melcii   sunt binecunoscuţi pentru deplasarea lor foarte lentă. Într-o zi, un melc se deplasează maximum 10 metri... Şi asta doar dacă are la dispoziţie o suprafaţă netedă şi este nevoit să-şi caute hrană. 

PORC
Porcii nu pot să se uite în sus, spre cer. Din cauza unor oase lipsite de articulaţii în zona gâtului, ei nu pot să ridice capul în sus.                                  

ARICIUL
S-a dovedit că ariciul este aproape imun la otrăvuri, el având o rezistenţă ieşită din comun chiar şi pentru lumea animală. Dacă ar fi să luăm ca exemplu cianura, experimentele au arătat că pisica moare după ce a îngurgitat un gram din această otravă, în timp ce ariciul însă rezistă şi la cinci grame.


METAMORFOZĂ
Unele animale au regimuri alimentare diferite în diferite stadii de viaţă. Omida mănâncă frunze bogate în proteine pentru a-şi construi celulele corpului, apoi, odată transformată în fluture, bea nectar dulce, pe care-l extrage din flori, pentru a-şi asigura energia necesară zborului.
JAGUAR


Jaguarul este singura felină din lume care rage. El are o varietate de vocalize, printre care mormăituri şi grohăituri, dar şi un fel de mieunat blând înperioada de împerechere. Deşi în civilizaţiile precolumbiene era adorat ca zeu în Peru, Guatemala şi Mexic, ulterior jaguarul a devenit victima oamenilor, blana sa de o valoare inestimabilă fiind foarte căutată în întraga lume.

joi, 24 noiembrie 2011

Frumoasele, dar ciudatele omizi

      Cu totii privim cu mirare la fluturii fragili si frumos colorati sau la moliile care falfaie gratios prin aer, insa nu trebuie sa uitam ca stadiul anterior al dezvoltarii acestor minunate creaturi poate fi la fel de interesant, chiar daca forma de omide a acestora este uneori infricosatoare. In orice caz trebuie sa fiti foarte atenti si reticenti in a le atinge, deoarece unele dintre ele se protejeaza cu substante ce pot fi foarte periculoase pentru om.Ochrogaster lunifer
1. Ochrogaster lunifer - membra a familiei omizilor procesionare (care merg in carduri) este aproape cea mai rea dintre toate si in niciun caz nu trebuie atinsa. Larvele traiesc in interiorul unui sac maroniu, facut din matase si ies afara noaptea pentru a se hrani cu plantele gazda. Atunci cand se misca printre plante si copaci, aceste omizi merg in carduri, cu capul in coada partenerei din fata, formand procesiunea tipica, care da numele familiei din care fac parte. Otrava pe care o produc este periculoasa, in Brazilia de Sud si in Venezuela fiind considera o problema publica de sanatate. Oamenii care ating o astfel de creatura pot suferi sangerari atat externe cat si interne, deoarece veninul este puternic anti-coagulant. Omizile Ochrogaster lunifer se apara folosindu-si perii care sunt atasati la glandele veninoase.
SIBINE STIMULEA


2. Sibine stimulea - membrele acestei specii sunt cu adevarat respingatoare la atingere. Acoperite cu spini rigizi, care sunt adapostiti in glandele puternic otravitoare, omizile Sibine stimulea sunt agresive si inteapa atunci cand sunt atinse, indiferent daca este vorba de un contact intentionat sau nu. Acest lucru poate duce la imediata umflarea a zonei afectate, greata severa si o eruptie cutanata urata, care poate dura pana la trei zile pentru a se vindeca. Aceste creaturi periculoase iubesc hibiscusul si plantele palmier.


Megalopyge opercularis
3. Megalopyge opercularis - sau omida lanoasa este cea mai otravitoare omida din Statele Unite ale Americii. Acest mic monstru va scuipa acid catre orice "atacator" si este incarcat pe tot corpul cu spini otravitori, care provoca reactii extreme, la contactul cu pielea umana. Deoarece omizile lanoase pot fi confundate cu niste bile de bumbac, cu care seamana extraordinar de bine, oamenii se grabesc sa le “culeaga” si au de suferit de pe urma lor. Prefera copacii de citrice, ulmii, stejarii si multe alte diferite plante de gradina, astfel incat este foarte posibil sa le intalniti.
Tyria jacobaeae
4. Tyria jacobaeae - micile larve ale acestei specii au un gust de chimicale, care le fac inofensive pentru pradatori. De asemenea, omizile Tyria jacobaeae folosesc marcaje colorate pentru a atentiona potentialii vanatori sa nu se apropie. Sunt acoperite cu peri scurti care pot cauza iritatii in contact cu pielea, iar substantele chimice din acesti peri pot duce la probleme grave de sanatate pentru oameni, desi eruptiile cutanate sunt cele mai frecvente. Cu toate acestea, probleme cum ar fi: astmul atopic, osteocondrita, rinita alergica, dermatita sau hemoragia au fost cauzate de aceste omizi in trecut.


Parasa indetermina
5. Parasa indetermina - sau omida trandafir intepatoare este cea mai colorata si mai atractiva dintre toate omizile otravitoare, putand fi intalnita oriunde pe planeta. Perechi de spini lungi, teposi, in forma de coarne se gasesc de-a lungul intregului corp, alaturi de grupuri de spini mai mici, caracteristici acestor specii. Omizile pot, asa cum sugereaza si numele sa intepe, insa efectele sunt minore, desi initial dureroase. Aceste incantatoare bestii mici traiesc in meri, stejari, paltini sau pe tufele de trandafiri.


Danaus plexippus
6. Danaus plexippus - sau omida monarh este una dintre cele mai frumoase omizi din lume si forma incipienta a unuia dintre cei mai spectaculosi fluturi cunoscuti. Omida este viu colorata, in acele nuante care sunt cele mai eficiente in avertizarea asupra pericolului: negru, rosu si galben. Desi spendidele creaturi nu sunt periculoase pentru oameni ele sunt toxice din cauza plantelor pe care le consuma.
Lophocampa caryae
7. Lophocampa caryae - o specie extrem de atractiva de omizi, este, de asemenea, si una dintre cele mai periculoase. Aceasta asimileaza substantele chimice din plantele pe care le consuma si secreta otrava prin firele de par de pe corpul sau, ca mijloc de aparare. In contact cu pielea umana, aceasta otrava provoaca mancarimi severe, insotite, de obicei, de senzatii de arsura foarte dureroase. Eruptiile cutanate si mancarimile pot persista pentru cateva zile si sunt foarte neplacute.


Lymantria dispar
8. Lymantria dispar - omida moliei gipsy, asa cum mai este cunoscuta, este un specimen extrem de colorat, cu firele de par de pe corp lungi. Odata intalnita numai in  Europa si Asia, aceasta a fost introdusa si in America de Nord in secolul 19, de cand si-a extins in mod considerabil aria geografica. Desi nu poate fi considerata una dintre cele mai periculoase omizi otravitoare, firele de par ale acesteia pot provoca durere la contactul cu pielea umana si dermatite in randul celor mai sensibili.


Automeris io
9. Automeris io - superba molie colorata din America de Nord are o omida cu adevarat minunata care, pe masura ce se dezvolta, se transforma de la portocaliu la verde stralucitor, dobandind si spini paroasi in acest proces. Spinii, atunci cand sunt atinsi, eliberarea o otrava care provoaca o mare durere. Omida moliei Automeris io se hraneste cu trandafiri.


Euclea delphinii10. Euclea delphinii - este o omida extrem de atractiva si viu colorata. Ea trece prin mai multe etape de dezvoltare, toate caracterizate prin prezenta tuberculilor spinosi de-a lungul spatelui sip e partile laterale ale corpului, care atasati la glandele otravitoare. Acesti spini sunt cunoscuti si sub denumirea de “calltrop”, deoarece se presupune ca seamana cu armele defensive romane, si ele dureroase la atingere. Intepaturile acestei omizi provoaca adesea o eruptie cutanata. De obicei, Euclea delphinii traieste in arborii de stejar si salcie, precum si in alte plante cu frunze cazatoare.

miercuri, 23 noiembrie 2011

Curiozităţi din lumea animalelor

ORNITORING

 • Singurul mamifer otrăvitor este ornitoringul. La fiecare gleznă, ornitoringul mascul are nişte pinteni otrăvitori, cu ajutorul cărora el poate ucide animalele mici pe care le vânează. El, atunci când se simte ameninţat de vreun duşman, se scufundă rapid în apă, unde poate rămâne nemişcat peste 10 minute, fără să respire.

ARICI
BALENĂ ALBASTRĂ
 • Inima unui arici bate de aproximativ 300 ori pe minut, în timp ce inima unei balene albastre bate doar de 9 ori pe minut.


  TATUU
 • Tatuul este un animal care nu prea are motive să se teamă de prădători, deoarece este dotat cu două glande de miros situate sub coadă, care produc o secreţie galbenă greţoasă şi urât mirositoare, o măsură de protecţie extrem de eficientă. El îşi poate ţine respiraţia timp de până la 6 minute, astfel încât poate traversa un râu pe jos.


CAŢEI
 • Câinii pot percepe mirosuri pe care le emană obiecte aflate la 15 metri sub pământ. Nu degeaba, pe lângă rolul de animale de companie, câinilor le-a fost atribuită şi "meseria" de poliţist. Nu puţine au fost situaţiile în care aceste patrupede, prin mirosul lor ieşit din comun, au ajutat oamenii legii să prindă infractori deosebit de periculoşi.

CANGURUL
 • Cangurul nu poate să sară şi să se desprindă de la sol, numai dacă, coada sa atinge pământul. Acest fapt a determinat formarea unui reflex care face ca săritura cangurului să fie extrem de haioasă.

ADĂPAREA GIREFELOR
 • Girafa poate ajunge la înălţimea de 5,5 metri şi greutatea de două tone. Reflectoarele de pe marile stadioane s-au construit având ca model corpul, gâtul şi capul girefei. Ea ajunge cu uşurinţă la frunzele copacilor, dar în schimb, pentru a se adăpa trebuie să îşi depărteze picioarele din faţă, ca să poatăajunge cu capul la nivelul solului.

luni, 21 noiembrie 2011

Curiozităţi din lumea animalelor

DIHORUL
 • Dihorii dorm în medie 20 de ore pe zi. Recordul acestora este doborât de ursuleţii koala, care pot dormi şi 22 de ore pe zi. Fruntaşii la capitolul "somn" sunt însă melcii, care pot dormi şi până la 3 ani, fără să se trezească nici măcar odată.  LENEŞUL
 • Există un animal numit "leneşul", care şi el doarme foarte mult, până la 16 ore pe zi. Acesta trăieşte exclusiv în copaci, şi are picioarele lungi, cu ajutorul cărora stă tot timpul agăţat de crengi, cu spatele în jos. Pe pământ el nu se poate susţine. Toate mişcările lui sunt făcute parcă cu încetinitorul.          MELCUL

 • Melcii   sunt binecunoscuţi pentru deplasarea lor foarte lentă. Într-o zi, un melc se deplasează maximum 10 metri... Şi asta doar dacă are la dispoziţie o suprafaţă netedă şi este nevoit să-şi caute hrană. 

PORC

 • Porcii nu pot să se uite în sus, spre cer. Din cauza unor oase lipsite de articulaţii în zona gâtului, ei nu pot să ridice capul în sus.                                 

ARICIUL

 • S-a dovedit că ariciul este aproape imun la otrăvuri, el având o rezistenţă ieşită din comun chiar şi pentru lumea animală. Dacă ar fi să luăm ca exemplu cianura, experimentele au arătat că pisica moare după ce a îngurgitat un gram din această otravă, în timp ce ariciul însă rezistă şi la cinci grame.METAMORFOZĂ

 • Unele animale au regimuri alimentare diferite în diferite stadii de viaţă. Omida mănâncă frunze bogate în proteine pentru a-şi construi celulele corpului, apoi, odată transformată în fluture, bea nectar dulce, pe care-l extrage din flori, pentru a-şi asigura energia necesară zborului.

JAGUAR • Jaguarul este singura felină din lume care rage. El are o varietate de vocalize, printre care mormăituri şi grohăituri, dar şi un fel de mieunat blând înperioada de împerechere. Deşi în civilizaţiile precolumbiene era adorat ca zeu în Peru, Guatemala şi Mexic, ulterior jaguarul a devenit victima oamenilor, blana sa de o valoare inestimabilă fiind foarte căutată în întraga lume.URŞI POLARI

 • Un grup de cercetători a stabilit că urşii polari sunt dotaţi cu un fel de ochelari de soare naturali. Ochii lor sunt apăraţi de o membrană specială, care are rolul de a atenua lumina orbitoare reflectată de zăpezile veşnice ale nordului.
 • Blana ursului polar este albă pentru că mijlocul firului de păr din blană este gol şi prin el se reflectă lumina mai mult decât în zăpadă sau gheaţă. Iarna, blana lui se colorează în galben, iar pielea sa este neagră.MUSTAŢA REGALĂ

 • Una din cele mai curioase şi mai rare maimuţe din lume este denumită "mustaţa regală". Această maimuţă este atât de mică, încât încape într-o palmă. În schimb ea are nişte mustăţi foarte mari. Maimuţica trăieşte în junglele braziliene şi se hrăneşte cu fluturi, gândaci, arahide, banane etc.URSUL KOALA

 • Elefanţii au o proprietate deosebită: pot comunica între ai la distanţe de 18 km şi poate chiar şi mai mult, prin infrasunete.
 • Ursuleţul koala, un marsupian care trăieşte doar în îndepărtata Australie, se numără printre cei mai vechi locuitori ai planetei, şi are una dintre cele mai specializate diete dintre toate vieţuitoarele, hrănindu-se exclusiv cu frunzele câtorva specii de eucalipt, ursuleţii koala dorm foarte mult, uneori chiar şi 18 ore pe zi.